Kiezen met een beperking, wij gingen mee met Ralph

Gemeenteraadsverkiezingen. Alle Nederlanders vanaf 18 jaar mogen dan stemmen. Ook mensen met een beperking. Dat gaat niet altijd vanzelf. Voor lichamelijk en verstandelijk gehandicapten is het vaak ingewikkeld om zonder hulp van anderen gebruik te maken van dit eenvoudige grondrecht.

Volgens de Kieswet is het verlenen van hulp bij het stemmen alleen toegestaan op grond van een lichamelijke (bijvoorbeeld visuele) beperking. Als een kiezer vanwege een lichamelijke beperking hulp nodig heeft bij het stemmen, dan kan hij hulp krijgen van een door hemzelf aangewezen persoon of een lid van het stembureau.

Hulp aan kiezers met een verstandelijke handicap is niet toegestaan volgens de Kieswet. Als personen met een verstandelijke handicap niet zonder hulp kunnen stemmen, gaat de wetgever er vanuit dat zij niet zelfstandig hun wil kunnen bepalen. Deze zelfstandigheid is een uitgangspunt van het kiesrecht.

Onze videograaf Bart van Rooijen ging vandaag mee met Ralph. Ralph woont en werkt bij Reinaerde aan de Cimbaalsingel in Nieuwegein. Mee ging Regien Kleefstra, coach clientenparticipatie. Zij coached cliëntenraden. Eén daarvan is de raad van Ralph zijn woning aan de Cimbaal.

Kleefstra: ‘De laatste maanden hebben we het veel gehad over de gemeenteraadsverkiezingen. De Stemwijzer is heel moeilijk voor mensen als Ralph. Ook het maken van keuzes op zo een grote kieslijst is voor Ralph moeilijk. Er staat zoveel informatie op zo een lijst dat ze in paniek raken.’

Ralph gaat stemmen

2 thoughts on “Kiezen met een beperking, wij gingen mee met Ralph

  1. Henk

    Het is geen verplichting om te stemmen. Als het voor mensen zoals hen moeilijk is om keuzes te maken, dan moeten ze dat misschien ook maar niet doen. Andere mensen denken wel voor hen na.

  2. Stella

    Hulp is nodig om vooraf een keuze te maken, al dan niet aan de hand van de kieswijzers. Je krijgt de kandidatenlijst thuis en kan daar dus je keuze aankruisen. Die zoek je dan in het stemhokje op op het stemformulier.
    Ik denk ook dat niet iedereen die wel zou willen ook daadwerkelijk in staat is om bewuste keuzes te maken en dan niet moet gaan stemmen, tenzij het een blanco stem is “om mee te doen”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren