Kerriebrood met yoghurt en cashewnoten

Dit enigszins stevige brood heeft een milde smaak en past goed bij hartige gerechten zoals chilischotels, vegetarische maaltijden en salades. Ook lekker met gekookte eieren en (room)kazen. Het smaakt trouwens ook helemaal niet gek met een flinke lik zelfgemaakte aardbeienjam (zie Tip) en roomboter. Nodig
225 g bloem
225 g meergranenmeel
5 eetlepels magere yoghurt
water
2 eetlepels olie
2 eetlepels kerriepoeder
50 g gezouten cashewnoten, in stukjes gehakt
2 theelepels zout
2 theelepels bruine basterdsuiker
1 ½ theelepel gedroogde gist Extra: broodbakmachine; bakpapier; bakkwastje Meng de twee soorten meel goed door elkaar.
Vul de yoghurt aan met water tot 2,75 dl en schenk het in de broodvorm.
Voeg de olie en de helft van het meelmengsel toe.
Strooi de kerrie, de nootjes, het suiker en het zout erover.
Bedek alles met de rest van de bloem en strooi in het midden de gist erop.
Zet de vorm in de broodbakmachine en stel de machine in op het programma voor deeg maken.
Als de machine klaar is het deeg overbrengen op een met bloem bestoven werkvlak en het deeg met de hand nog een keer goed doorkneden.
Vorm er een rond brood van (of een langwerpig vloerbrood) en leg het op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Leg er een schone theedoek over en laat het op een tochtvrije plaats bij kamertemperatuur nog even narijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor tot 200°C (190°C hetelucht).
Haal de theedoek van het brood en schuif het in het midden van de oven.
Bak het brood in 25 à 30 minuten goudbruin en knapperig.
Haal het uit de oven en bestrijk desgewenst de bovenkant met een beetje gesmolten boter, (gecondenseerde) melk of losgeklopt ei.
Laat het brood verder afkoelen en wacht minimaal een uur met het aansnijden. 
De tijd voor dit recept is ca. ca. 2.20 uur (waarvan 1.30 uur in de machine en 30 min. oventijd). -Je kunt het brood ook helemaal in de machine bakken.
Volg het recept dan tot aan het instellen en kies dan voor het programma voor witbrood.
Laat het brood ook nu een uur afkoelen voor het gesneden wordt of voor het kneedblad verwijdert wordt.
Bestrijk het desgewenst met één van de “glazuren”.
Op deze manier is de tijd voor dit recept ca. 3.00 uur. Tip
Juni is de topmaand voor de aanvoer van aardbeien en de prijzen liggen nu veel lager. Een uitgelezen gelegenheid dus om zelf aardbeienjam te maken. Kijk voor het recept van “Aardbeienjam uit de magnetron” in ons archief bij 27 juni 2007.
Je kunt trouwens ook jam maken in de meeste broodbakmachines. Weetje
Cashewnoten zijn de zaden van de Cashew, Anarcardium occidentale, een struikachtige tropische boom die 15 meter hoog kan worden. De rauwe cashewnoten zijn giftig en kunnen ernstige huidirritaties veroorzaken. Indianen gebruikten de giftige stof, cardol, tegen wratten en likdoorns. Cardol kan zelfs als houtbeschermingsmiddel worden gebruikt of voor de fabricage van verven, lakken, lijmen, coatings, remvoeringen en koppelingsplaten.
Cashewnoten worden gefrituurd of met hete lucht geroosterd, waardoor het gif omgezet wordt in een onschadelijke stof. De cashewnoten kunnen vervolgens al dan niet gesuikerd of gezouten worden gebruikt als borrelnootje of keukeningrediënt. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk