Kans op smog in Nieuwegein

Vandaag, vrijdag 26 juni is er in de provincie Utrecht kans op smog door ozon. Vooral in de namiddag en de vroege avond kan de luchtkwaliteit slechter zijn. Dit kan luchtwegklachten veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen, ouderen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht. Hebt u hier last van? Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) adviseert u dan vrijdagmiddag en -avond binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te vermijden.

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Vooral Nieuwegein krijgt te maken met smog. Nieuwegein ligt ingeklemd tussen de snelwegen A2, A12 en de A27. Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (veelal zuidoostelijke) wind staat. De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen, worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd. In de andere seizoenen is de kracht van de zon te klein om hoge ozonconcentraties te laten ontstaan.

Vanwege een westelijke wind en de kans op buien zullen de ozonconcentraties vanaf zaterdag 27 juni lager zijn. Naar verwachting wordt de luchtkwaliteit dan beter.

Tips, advies of vragen
Voor tips en advies kunt u terecht bij uw regionale GGD, voor vragen over uw gezondheid kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts. Het Rode Kruis deelt ook adviezen via de website en sociale media zolang de hitte aanhoudt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren


Call Now ButtonHeeft u nieuws? Bel ons!