Jan(tine) met de Pet: ‘Van Marsipulami tot Nieuwegein’

In Nieuwegein wonen veel inwoners die soms een pet dragen en soms meerdere petten. Soms is het een man, soms is het een vrouw of …… is de inzender genderneutraal. Eén ding hebben ze altijd gemeen: ze houden van Nieuwegein en wonen graag in Nieuwegein. Deze keer een ‘pet’ van een zeer betrokken inwoner van Nieuwegein. Dit naar aanleiding van het opzeggen van de informele vriendschapsband met het homo-onvriendelijke Pulawy in Polen.

Wij waren vrienden
Jij en ik
Best dikke vrienden
Jij en ik
We hielden echt wel van elkaar
Voor meer dan vijfentwintig jaar
Wij waren vrienden
Tot onze laatste snik

Hoepel, hoepel, hoepel op, op, op
Hoepel, hoepel, hoepel op, op, op…
Het is voorbij, over en uit.

In maart schreef ik je nog een brief, want ik snapte niet hoe jij, al jarenlang mijn lieve goede vriend, je zo openlijk tegen homo’s uit kon laten. Een homovrije zone in Pulawy, dat kan toch niet.

Maar hoe ik ook hoopte, geen brief, geen appje, geen mail of een telefoontje waarin je me aangaf dat ik helemaal gelijk had en je jouw mening had bijgesteld. Wat een teleurstelling, ik die er altijd was om je te helpen, werd nu zomaar aan de kant gezet. Ik was verdrietig.

Maar lieve vriend, ik kan het hier niet bij laten zitten en bij deze zeg ik onze vriendschap op! Mijn gemeenteraad heeft hiertoe bijna unaniem besloten. En om te laten zien dat het menens is wordt vandaag jouw naam op mijn gemeentebord onzichtbaar gemaakt. Ik plak er een regenboogsticker overheen, want bij mij is iedereen welkom!

Het voelt een beetje als een grote roos over de tattoo met de naam van een ex-geliefde laten zetten, het is eventjes pijnlijk, maar je wil toch alle zichtbare sporen van enige verwantschap zo snel mogelijk uitwissen.

Ik wens je alle goeds en heb nu meer tijd voor mijn andere goede vriend, die uit Namibië waar ik je weleens over verteld heb en waar homo’s overigens bij wet verboden zijn. Dus mocht ik besluiten dat ik ook hun naam van mijn gemeentebord verwijder dan kan ik jullie misschien aan elkaar koppelen. Beide anti-homo en beiden ooit met Nieuwegein bevriend geweest dat schept vast een band.

Met vriendelijke groet,

Jan(tine) met de Pet

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk