Nieuwegein beëindigt vriendschap Poolse stad Pulawy na uitroepen LHBTI vrije zone

De gemeenteraad van Nieuwegein heeft maandagavond 13 juli 2020 op initiatief van de VVD bijna unaniem besloten om de vriendschap met de Poolse stad Pulawy te beëindigen. De belangrijkste reden is dat Pulawy vorig jaar een resolutie heeft aangenomen om de hele stad uit te roepen als LHBT vrije zone. Met dit besluit komt er een eind aan een bijna vijf-jarige vriendschap die is ontstaan na een Stedenband die 21 jaar heeft geduurd. Alleen raadslid Snoeren van de D66 stemde tegen de motie. Snoeren vond het ‘een trap na.’ Klik hier voor de officiële resolutie die door de gemeenteraad van Pulawy is aangenomen.

Verantwoordeijk wethouder Marieke Schouten, met Internationale Zaken in haar portefeuille, is blij met de brede steun in de gemeenteraad: “Juist een vriendschapsrelatie tussen steden geeft ruimte om over deze onderwerpen met elkaar in dialoog te gaan. Het is jammer dat Pulawy geen gesprek wil. Ik ben blij dat de gemeenteraad een duidelijke streep trekt en zich zo duidelijk voor inclusiviteit uitspreek.”

“Nieuwegein is een regenboogstad waar je van iedereen mag houden én je gewoon jezelf kunt zijn, ongeacht je seksuele geaardheid, geslacht, religie of etnische afkomst. Een relatie met een stad die LHBT onvriendelijk is en openlijk een bepaalde doelgroep discrimineert, past daar absoluut niet bij”, aldus VVD raadslid Marco Diekstra. Om die reden heeft de burgemeester van Nieuwegein op 19 maart jl. een brief heeft gestuurd naar burgemeester Mai van Pulawy, waarin hij aangeeft dat Nieuwegein bezorgd is als groepen mensen worden uitgesloten vanwege hun seksuele geaardheid.

In de Nieuwegeinse brief wordt burgemeester Mai wordt gevraagd om actief te werken aan een inclusieve samenleving, maar daar is geen reactie op gekomen, behalve in de media waar Pulawy een reactie zou hebben getoond dat Nieuwegein zich er niet mee zou moeten bemoeien.

Diekstra licht toe: “Door de motie wordt het college van Nieuwegein gevraagd om voor eind van deze maand het bevoegde gezag in Pulawy te laten weten dat Nieuwegein onmiddellijk stopt met de informele vriendschap tussen beide steden. De naam Pulawy staat nu nog op de toegangsborden van de stad, maar zal voor oktober dit jaar verdwijnen van alle communicatie uitingen.”

Wethouder Marieke Schouten plakt de vermelding van de vriendschap tussen Nieuwegein en Pulawy op één van de toegangsborden symbolisch af met een regenboogsticker.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren