Jan met de Pet: ‘Nu vernieuwd, betere formule!’

Ja, je zou het haast geloven, maar elke vernieuwing is niet altijd een verbetering. Maar bij die ‘nieuwe’ lokale politieke partij ‘Lokale vernieuwing’, die 21 maart aanstaande meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen in Nieuwegein, geloven ze dat wel. Zoals bij alle partijen die mee gaan doen in Nieuwegein zal ik, Jan met de Pet, eens een blik werpen op wat zij willen. Dit staat namelijk in hun verkiezingsprogramma. U weet wel, daar waar zwart op wit staat wat ze u beloven voor de komende vier jaar!

Als eerste zijn de leden, althans zo op het eerste gezicht de lijsttrekker van de partij, erg blij om een lokale partij te zijn. Ben erg benieuwd wanneer zij gaan klagen dat zij geen landelijke organisatie achter zich hebben, want dat doen deze partijen als het ze uitkomt. Vervolgens komt er een opsomming van allerlei zaken die een politiek gemeengoed zijn zoals: de burgers moeten erbij betrokken worden, de samenwerking met de omliggende gemeentes moet worden gehandhaafd en ga zo maar door. Maar wat wel opvallend is dat er gezegd wordt dat er beter gekeken moet worden naar de verkeersveiligheid, gevaarlijke situaties moeten direct worden aangepakt en de meldingen van de inwoners moeten serieus worden opgepakt én in alle redelijkheid snel worden uitgevoerd.

Dit soort mooie volzinnen vertellen een heleboel, maar er kan niks concreet worden gemaakt. ‘Meldingen van inwoners, serieus en in alle redelijkheid!’ Dit zegt zoveel als: nu worden meldingen van inwoners niet serieus genomen. Op het gemeentehuis liggen ze krom van die meldingen en ik kan het weten!, en ‘in alle redelijkheid snel uitvoeren en oplossen.’ Nou, ik vind het redelijk als een melding over een jaar wordt uitgevoerd maar dan nog niet met zekerheid naar tevreden opgelost.

Maar ze zijn voor het milieu. Maar willen nog wel met 70 km door de stad heen racen, op alle doorgaande wegen in Nieuwegein. Volgens mij hebben wij in Nieuwegein niet zoveel doodlopende straten, dus houdt dit in dat je overal 70 mag! Lekkere jongens en meisjes, dat wordt vast geen coalitie met GroenLinks. Zeker niet als ik lees dat de gemeente overal de voorbeeldfunctie moet uitdragen. Maar ook overal zonnepanelen op gemeentelijke daken. Hoe gaan jullie dit betalen? Dat is trouwens mijn echte rode draad door dit verkiezingsprogramma; Waar is het financiële plaatje?

Nog een voorbeeldje dan, omdat deze zo leuk is. Zij willen weer ‘een promotie voor het toerisme in Nieuwegein!’ Op zijn Hollands gezegd: Wat een achterlijke gladiolen! Een poosje geleden is er een zeer uitgebreid plan omtrent toerisme in Nieuwegein zo de vuilnisbak in geflikkerd en nu weer overnieuw beginnen? Noemen ze dit lokale vernieuwing?

Maar als je het filmpje even bekijkt op pen.nl dan lijkt het net of er een frisse wind aan het waaien is in de lokale politiek. Maar niets is minder waar want dezelfde lui die nu de stoeltjes warm houden voor ieders Belang/Groep de Jong zullen vast weer op deze lijst komen te staan. Alleen de lijsttrekker (John van Engelen) is uit de coulissen getrokken.

Ik vraag me af wanneer, als deze club weer in de raad komt, er weer eens een ouderwetse ruzie en/of opsplitsing komt. Want mensen, volgens mij denken dit soort mensen maar aan één ding: opstrijken van die raadsvergoeding van 1.460,- euro per maand. Ik zou echt benieuwd zijn naar het aantal mensen dat een raadszetel zou willen innemen tegen 100,- euro per maand. Ik denk zomaar dat er een paar mensen uit het zicht verdwijnen.

Voor mij is de Lokale Vernieuwing ‘Oude wijn in Nieuwe zakken’ of oude zakken…. (vult u maar in) Ik geef ze het voordeel van de twijfel.

Met hartelijk groet
Jan met de Pet

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren