Jan met de Pet: ‘Leegstand? Nooit van gehoord!’

Leegstand? nooit van gehoord! Wat is dit nu weer? Dat zal ik u proberen uit te leggen alhoewel dat daar zelfs wethouders niet in slagen. Wij krijgen in Nieuwegein ook de autootjes van Picnic te zien.
Dat is een nieuwe speler op de bezorgmarkt in Nederland en deze komt uw boodschappen thuis brengen als u daarvoor kiest natuurlijk. Het zijn elektrische autootjes dus geen uitstoot en lawaai en een heel aparte vorm. Maar wat is er nu zo bijzonder aan zult u zich afvragen?

Nou een groot aantal mensen vindt dit een prima ontwikkeling terwijl een andere groep mensen het verafschuwt dat er weer zo’n organisatie bij is gekomen die de buurtsuper om zeep helpt.

Eerst de mensen die het een goed idee vinden. Ja, het is makkelijk als je boodschappen thuis worden afgeleverd maar wat is het adertje onder het gras? Is het wel echt gratis en wanneer verdwijnt dat “gratis”? Een minimum bedrag van 25 euro en de volgende dag bezorgd. Ik geloof dat eigenlijk niet zo mensen. Gratis? Wat is er gratis in de wereld? Ja de zon die opkomt maar een ondernemer die iets gratis doet? Natuurlijk, in het begin kan dat allemaal maar uiteindelijk ga je hier gewoon voor betalen hoor. Alles is in het begin mooi en overzichtelijk maar uiteindelijk als de mens zich er mee gaat bemoeien gaat het toch fout. Maar het gemak kan ik me wel voorstellen hoor, gewoon vanuit je luie stoel je boodschappen doen. Tenminste, als je dat wilt. Ik persoonlijk wil graag dingen zelf voelen, zien in het echt! Dus voelen aan een ui of die hard of zacht is.

Dan even de tegenstanders: Ja het klopt ondanks dat het stille milieu vriendelijke autootjes zijn wordt het verkeer nog drukker en hoe gaat dit bij de lokale ondernemers vallen? Krijgen we een opstand zoals in Vreeswijk bij het grote zwarte ‘las scherm’? Of hebben zij al zo iets van: Jullie bekijken het maar: ik kap ermee. Want ik kan mij best voorstellen dat dit voor de lokale kruidenier geen goede concurrentie is en misschien wel oneerlijke concurrentie! Een distributie centrum en later misschien wel een netwerk van die centra, moeten ervoor zorgen dat de boodschappen op tijd worden bezorgd. Maar als het straks zo goed gaat dat zij niet meer op tijd kunnen leveren omdat zij gewoon de capaciteit niet hebben? Wanneer is het geduld van een consument op? Na één keer geen boodschappen op de afgesproken tijd of na twee keer of drie keer? U zegt het maar.

Ik weet wel dat dit geen goede oplossing is voor de werkgelegenheid en voor het economisch belang van een stad. Picnic betaalt geen OZB in Nieuwegein want ze hebben geen vestiging hier of meerdere vestigingen zoals een paar ondernemers wel hebben. Deze autootjes zijn zo klein dat zij geen hele wijk kunnen voorzien van boodschappen als we uitgaan van het slechtste scenario. Een file van Picnic autootjes voor de bruggen en verkeersaders. Natuurlijk moeten we jonge ondernemers stimuleren maar niet ten koste van anderen. Ben benieuwd of de lokale VVD dit initiatief volledig steunt en dan de rug keert naar de lokale ondernemers of dat het onderkent dat dit een bedreiging vormt voor de lokale ondernemers en de werkgelegenheid in Nieuwegein.

Wethouder Johan Gadella (VVD) van Nieuwegein in een Picnic bezorgautootje (Foto: Gem. Nieuwegein)

Misschien kan er iemand van die partij even ‘lekken’ hoe ze er over denken dan weten we gelijk hoe ze er echt over denken en niet wat als verkiezingsretoriek naar buiten wordt gebracht. Hetzelfde gebeurt tenslotte ook in Den Haag maar daar neemt volgens mij D66 de leiding met het lekken naar de pers. Misschien zit onze wethouder Snoeren er wel bij en is het dat setje A-viertjes gewoon vergeten, hij vergeet tenslotte wel vaker dingen.

De ChristenUnie is natuurlijk boos en moet zijn afschuw hierover uitspreken. Pechtold weet niet hoe snel hij de camera’s moet mijden en Rutte? Rutte moet natuurlijk bevestigen dat er stevig is gesproken maar het vertrouwen er nog is. Maar weet u wie ik nu niet hoor? Juist! Het CDA. Misschien toch te snel met Peter Snoeren betichten en moet ik het meer in die hoek gaan zoeken!

Als er één is die ik helemaal niet vertrouw dan is het Buma wel, maar dat is MIJN persoonlijke mening voordat ik het hele CDA over me heen krijg.

Met hartelijk groet
Jan met de Pet

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk