Update: Hoogwater op de Lek

Voor de tweede keer deze maand stijgt het waterpeil in Neder-Rijn en Lek. Komend weekend wordt de hoogste stand van 14.50 m in Lobith verwacht. Dat is zo’n 15 centimeter lager dan eerder deze maand. Het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden treft daarom weer enkele maatregelen.

Zo worden er extra dijkinspecties gehouden, vertelt een woordvoerder. “Dan rijden we langs de dijk om te kijken of er bijzonderheden zijn. Een andere maatregel die we nemen, is het opzetten van het waterpeil van de sluiskolk van de oude sluis in Vreeswijk.”

Woensdagochtend  24 januari jl. was het waterpeil in de Rijn bij Lobith tot 13,36 m +NAP gestegen. Het Hoogheemraandschap verwach dat daar zondag de hoogste waterstand van 14.55 m +NAP bereikt wordt. Donderdag sluiten het waterschap daarom de deuren van de Oude Sluis in Vreeswijk (Nieuwegein) en verhogen zij het waterpeil in de sluiskom. Op vrijdag wordt ook het waterpeil waterpeil in de sluiskom achter de inlaat van de Kromme Rijn in Wijk bij Duurstede verhoogt. Deze laatste twee maatregelen worden genomen om tegendruk te geven aan het hoge water in de Lek.

Vrijdag 26 januari as. wordt ook gestart met de dagelijkse inspecties van de Lekdijk per auto. De medewerkers van het Hoogheemraadschap houden de conditie van de dijk nauwlettend in de gaten en letten ook op drijfvuil dat de grasmat kan beschadigen. Het grove drijfvuil (boomstammen, grote takken) dat was blijven liggen na de vorige hoogwaterperiode, is de afgelopen dagen door een aannemer opgeruimd.

Gaat u komend weekend een kijkje nemen op de dijk om te genieten van het hoge water? Kom dan zo veel mogelijk met de fiets. En pakt u toch de auto, parkeer hem dan alleen op de plekken die daarvoor bedoeld zijn. ‘Help mee om de grasmat van de dijk in goede conditie te houden!’ aldus het Hoogheemraadschap.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk