Is Nieuwegein aantrekkelijk voor starters op de woningmarkt?

Donderdag verscheen een onderzoek van hypotheekadviseur eyeOpen.nl, waaruit blijkt dat Veenendaal de meest aantrekkelijke gemeente is voor starters op de Utrechtse woningmarkt. Uiteraard waren wij van Digitale Stad Nieuwegein ook benieuwd naar de situatie voor starters in Nieuwegein en hoe dit zich verhoudt tot Veenendaal en andere gemeenten. Wij zochten het uit.

Hoe kan vergeleken worden: de starterslening en het aanbod van starterswoningen
Om de mogelijkheden voor starters te kunnen vaststellen is gekeken naar twee onderdelen. Beschikt de gemeente over een starterslening (én de bijbehorende voorwaarden). De tweede graadmeter is de hoeveelheid beschikbare starterswoningen per gemeente. Dit zijn woningen in de prijsklasse tot € 200.000 met een minimale woonoppervlakte van 75m2. Studentenkamers en studio’s vallen dus niet onder het begrip ‘starterswoning’.

Starterslening Veenendaal versus Nieuwegein
Starters kunnen in Veenendaal €35.000 lenen bij de aankoop van een woning tot de NHG-grens van € 245.000. Je komt in Veenendaal hoe dan ook in aanmerking voor een lening: ongeacht je leeftijd, de plaats waar je nu woont, en of je nieuwbouw of bestaande bouw gaat kopen.

In Nieuwegein ligt het maximale leenbedrag een stukje lager; zo kun je een maximale starterslening krijgen van € 25.000, voor een woning met een maximale koopsom die gelijk is aan de NHG-grens. Ook zijn de voorwaarden iets strenger. Zo moet je als starter minimaal al een jaar in een huurwoning in Nieuwegein wonen of minimaal zes van de afgelopen tien jaar in Nieuwegein gewoond hebben. Nieuwegein is wel soepeler als het gaat om de leeftijd van de aanvragers; in Veenendaal kom je in aanmerking voor een startersregeling tot en met je veertigste, Nieuwegein heeft geen maximale leeftijd vastgesteld.

Startersaanbod Veenendaal versus Nieuwegein
Het startersaanbod binnen gemeenten in Utrecht ligt van alle provincies in Nederland het laagst. Per gemeente worden slechts 13 starterswoningen aangeboden. Landelijk gaat het om gemiddeld 88 starterswoningen. Zowel Veenendaal en Nieuwegein liggen onder het landelijk gemiddelde, maar scoren wel bovengemiddeld in Utrecht. In Nieuwegein staan 30 starterswoningen te koop, in Veenendaal gaat het om 51 starterswoningen.

Startersmogelijkheden Nieuwegein
Dat Nieuwegein iets minder scoort als Veenendaal is duidelijk, maar starters in Nieuwegein hoeven helemaal niet te treuren. Het woningaanbod is niet heel groot, maar met 30 woningen is er voldoende keuze. Vergelijk het met andere Utrechtse gemeenten als Rhenen (6), Lopik (5), IJsselstein (4), Woudenberg (1), Houten (1) en Oudewater (0!). Het aanbod van starterswoningen is -hiermee vergeleken- zelfs royaal te noemen. Ook is de aanwezigheid van een starterslening geen vanzelfsprekendheid. Van de 388 Nederlandse gemeenten hebben slechts 218 (56%) een starterslening.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren