Initiatief restauratie Doorslagsluis succesvol

Het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) heeft woensdagavond 6 juli in haar vergadering de PvdA- motie om een onderzoek te starten naar de mogelijkheden om de Doorslagsluis in Nieuwegein te restaureren overgenomen. Aanleiding zijn de plannen die worden gemaakt om de oevers, het kanaalbed en waterstaatwerken van de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel en de Doorslag op te knappen.

De Doorslagsluis die geen wezenlijke waterstaatkundige betekenis meer heeft in het kanaal dreigt daardoor te sneuvelen. De historische waarde is echter groot. De sluis heeft een eerbiedwaardig verleden dat teruggrijpt op de afdichting van de Rijn bij Wijk bij Duurstede in 1122. Utrecht zocht in de eeuwen daarna een vaarverbinding naar de Rijn via de Hollandsche IJssel. Bij het dorp Gein was een overtoom naar de Hollandsche IJssel.

De sluis speelde ook een belangrijke rol in het Rampjaar 1672 toen de Fransen de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën bezetten om voor eens en altijd af te rekenen met de Republiek. De Fransen bouwden bij de sluis een schans om deze sluis te verdedigen. De sluis vormde namelijk een belangrijke schakel in de onderwaterzettingen (inundaties) rond Utrecht.

‘Zo’n eerbiedwaardig monument in Nieuwegein is dus de moeite waard om te bewaren’ aldus de PvdA. Het onderzoek waar de PvdA om heeft gevraagd moet vóór november van dit jaar klaar zijn, zodat het bestuur tijdens de begrotingsdebatten in die maand er over kan praten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren