Ingrijpen bij houtworm: is je woning nog te redden?

In Nieuwegein staan verschillende rijksmonumenten. Sommige stammen nog uit de 17e en 18e eeuw. Dat we daar zuinig op willen zijn is zeker, maar wat als in die monumenten plots houtworm verschijnt? Bedenk dat men in vroegere tijden veel onbewerkt hout gebruikte voor de bouw en dat is precies wat houtworm lekker vindt. Een oud en waardevol pand redden van de ondergang? Houtworm ontdekt in je eigen woning? Laat je helpen door een ervaren bestrijder.

Is je pand nog te redden als houtworm wordt ontdekt?
In de meeste gevallen is een gebouw nog te redden. Maar niet als de houtworm al vele belangrijke draagconstructies heeft verwoest, zoals balken en vloeren. Weliswaar komen extreme gevallen niet zo vaak meer voor, maar je moet er als huiseigenaar of bedrijfseigenaar wel zo snel mogelijk bij zijn. Is er veel onbewerkt hout in een pand verwerkt, dan is een jaarlijkse inspectie op houtworm zonder meer aan te raden.

Hoe pakt een bestrijder houtworm aan?
Je belt de bestrijder voor een inspectie én voor een gedegen plan, want bestrijding van houtworm vereist nogal wat organisatie. Zo moet al het aangetaste hout eerst geschuurd en afgestoft worden. Hout dat té ver heen is moet je verwijderen én vernietigen. Voor controle op de kwaliteit van het hout schakelen mensen vaak ook meteen een aannemer in Deze komt sowieso van pas als draagbalken of vloeren geheel vervangen moeten worden.

Zit er houtworm op zolder? Dan moet de zolder eerst opgeruimd worden, anders kan de bestrijder niet alle plekken behandelen. Hetzelfde geldt voor de kruipruimte: hier mag geen vocht in staan. De bestrijder heeft soms ook tijd nodig om alle benodigde materialen te bestellen. Behandeling van balken (waar de houtworm zich meestal in vestigt) gebeurt namelijk met een speciaal gif voor ongedierte. Dit wordt in het hout geïnjecteerd.

Hoe behandel je meubels als er houtworm in zit?
Belangrijk om te weten: houten meubels mogen nooit behandeld worden met gif. Dat komt omdat dit gebruiksvoorwerpen zijn en je wilt zeker niet zelf vergiftigd raken. Alternatieve methodes zijn er echter wel. Denk bijvoorbeeld aan een behandeling met:

-Gas
-Extreme hitte
-Extreme kou

Voor dit soort ingrepen is vaak een gespecialiseerd bedrijf nodig. De ongediertebestrijder brengt je hiermee in contact als dat nodig is. Het meubel wordt dan in een speciale kamer geplaatst voor behandeling. Niet goedkoop, maar wel heel effectief. Meer weten over houtworm behandelen? Voor Nieuwegein en omstreken vind je zó een lokale bestrijder.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren