Informatieavond vluchtelingen goed bezocht

Afgelopen dinsdagavond 13 oktober kwamen ongeveer 325 mensen naar de informatiebijeenkomst in het NBC over de tijdelijke huisvesting van 140 mensen met een verblijfsvergunning in Nieuwegein. In de grote zaal vroeg de onafhankelijke voorzitter Marion van der Voort daarna eerst een aantal mensen in de zaal waarom zij aanwezig waren. Uit die reacties bleek dat deze mensen graag meer informatie wilden, maar dat er ook zorgen waren. Dat sloot goed aan bij de doelen van de avond: de laatste informatie uitwisselen (voor zover bekend), delen van zorgen en meningen en het in contact brengen van alle betrokken partijen en mensen die willen helpen. Er waren ook raadsleden aanwezig om te horen wat er leeft.

Uit de vragen en meningen kwam naar voren dat er door de aanwezigen zeer verschillend werd gedacht over de mogelijke komst van mensen met een verblijfsvergunning naar zorgcentrum Zuilenstein. Er waren mensen aanwezig die alleen wilden weten hoe de komst van mensen met een verblijfsvergunning nog kon worden tegengehouden. Anderen waren vooral ongerust over de veiligheid, bijvoorbeeld op straat, voor hun kinderen en in de winkels. Weer anderen waren verontwaardigd omdat ze vonden dat er voor deze mensen heel snel van alles wordt geregeld en betaald, maar voor hen niet, bijvoorbeeld bij de wachttijden voor een huurwoning. En er waren mensen gekomen die na de negatieve berichtgeving in de pers over de vorige bijeenkomst ook een positief geluid wilden laten horen. Zij zijn trots dat het college van Nieuwegein in dit lastige vraagstuk haar verantwoordelijkheid neemt. Tot slot waren er ook veel mensen die graag ‘gewoon’ willen helpen.

De burgemeester benadrukte dat het college als voorwaarde bij het COA heeft gesteld dat de mensen die tijdelijk in één kamer komen wonen al een relatie met elkaar moeten hebben.

Er ontstond deze avond ook wat verwarring over een brief van de woningcorporatie aan ouderen met de vraag of zij misschien niet liever kleiner en gelijkvloers willen gaan wonen. Een aantal ouderen had daardoor het gevoel dat zij plaats moesten maken voor mensen met een verblijfsvergunning. Wethouder Hans Adriani: “Ik begrijp de verwarring, maar het is een ongelukkig misverstand. Het één heeft helemaal niets met het andere te maken. Het is een goed bedoeld aanbod van de woningcorporatie omdat hier bij ouderen geregeld vragen over zijn. Niemand wordt gedwongen, het is alleen op vrijwillige basis.”

Het college blikt terug op een constructieve avond. Het besluit ligt nu bij de gemeenteraad. Die neemt maandagavond 19 oktober in een speciale raadsvergadering een definitief besluit. Als de gemeenteraad positief besluit, worden de nieuwe tijdelijke bewoners van Zuilenstein begin november verwacht.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk