Informatie over huisvesting statushouders

Op maandag 19 oktober heeft de gemeenteraad ingestemd met de tijdelijke huis-vesting van maximaal 140 statushouders in Nieuwegein. Dit zijn mensen die al geruime tijd in ons land verblijven, gescreend zijn en dus in Nederland mogen blij-ven. Inmiddels heeft het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) laten weten dat de eerste groep mensen volgende week arriveert. Ze reizen op eigen gelegen-heid en komen aan in kleine groepen op verschillende tijdstippen.
Het gaat in eerste instantie om 97 mensen. Het betreft voornamelijk gezinnen met in totaal ongeveer veertig kinderen van verschillende leeftijden. Het aantal mensen kan de komende maanden toenemen, tot een maximum van 140. Als de gezinnen doorstromen naar een woning in Nieuwegein of een woning in de regio, wordt hun plaats ingevuld door nieuwe bewoners. Ook dan betreft het vooral gezinnen en koppels.

De komst van de circa honderd mensen wordt op dit moment voorbereid. De zeven-tig kamers zijn schoongemaakt en het hoogst noodzakelijke meubilair wordt ge-plaatst. De oude centrale keuken is gereed gemaakt voor gebruik. Daar kunnen de bewoners terecht om zelf te koken.

Zaterdag 31 oktober vond een inzameling plaats van spullen voor de inrichting van Zuilenstein. Ruim 250 mensen kwamen langs met onder andere fietsen, bedden-goed en servies. Mogelijk volgt een nieuwe inzamelactie nu bekend is dat er zoveel kinderen komen. Houd daarvoor deze krant in de gaten.

De gemeente is op zoek gegaan naar alternatieve woonruimte voor de huidige antikraakbewoners en is er inmiddels in geslaagd om voor alle bewoners alternatie-ve woonruimte te vinden in leegstaande panden in Nieuwegein. Een aantal bewo-ners is reeds verhuisd; de rest volgt zo snel mogelijk.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk