Indië-Herdenking voor tweede maal op 15 augustus bij oorlogsmonument Nedereindseweg

In Nieuwegein worden op 15 augustus tijdens de Indië-Herdenking voor de tweede maal kransen gelegd bij het oorlogs- monument aan de Nedereindseweg naast de Dorpskerk. In 2020 was de eerste lokale herdenking. Vanaf 14.00 uur opent de Dorpskerk haar deuren. Er is gelegenheid voor een moment van stilte en bezinning en bezoekers kunnen een kaars branden. Om 15.00 uur zal de locoburgemeester een krans leggen namens de gemeente Nieuwegein. Ook het Comité 4 en 5 mei Nieuwegein en de stichting Pelita leggen bloemen bij het monument. Vervolgens kan iedereen bloemen leggen en wordt daarna kof e geschonken in de binnentuin van de Dorpskerk. De afsluiting is om 16.00 uur. In de kerk en buiten gelden de coronamaatregelen.

Lokale Indië-Herdenkingen
76 jaar geleden, op 15 augustus 1945, kwam een einde aan de Tweede Wereldoorlog in toenmalig Nederlands-Indië. Voor Nederland gold dat al op 5 mei 1945.

Voor onze talrijke Indische landgenoten was er geen herdenking van de gebeurtenissen en de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Het heeft tot 1988 geduurd voordat de eerste en inmiddels jaarlijkse Nationale Indië-Herdenking plaatsvond. Maar dan steeds op één plek: het Indisch Monument in Den Haag.

Op steeds meer plaatsen in Nederland ontstaan nu lokale Indië-Herdenkingen. In Nieuwegein werd vorig jaar de eerste Indië-Herdenking gehouden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk