Hoe zorg je voor een lavalamp?

Een lavalamp is een uniek soort verlichting waarbij het meer gaat om het creëren van sfeer dan om het daadwerkelijk genereren van licht. De lavalamp, die in de jaren zestig populair werd, maakt nog steeds deel uit van de populaire cultuur en tot op de dag van vandaag blijven ze een vaste waarde in sommige huizen. Eenmaal ingeschakeld, creëren deze lampen een betoverende beweging van licht en kleurvlekken, maar helaas ervaren ze soms problemen. Gebruik enkele eenvoudige onderhoudstips om de meeste problemen met lavalampen te voorkomen. Als ze op de juiste manier worden behandeld, kunnen deze lampen vele jaren meegaan. Bekijk alle lavalampen en maak een keuze tussen de vele opties nadat je dit artikel hebt gelezen. Hierin kun je lezen hoe je kunt zorgen voor zo’n soort lamp, wat dat is toch wel wat anders dan bij LED verlichting. Ook de geschiedenis en werking van de lavalamp zal uitgelegd worden.

Geschiedenis van de lavalamp
De lavalamp werd in 2013 50 jaar. Volgens experts werd de lamp in 1948 uitgevonden door een Engelse accountant genaamd Edward Craven Walker. Naar verluidt was Walker in een pub toen hij een eierwekker zag die was gemaakt van een cocktailshaker gevuld met vreemde vloeistoffen. Hoewel deze aanblik het ontwerp van de lavalamp van Craven inspireerde, kostte het hem 15 jaar om de lamp echt goed te krijgen. Tegenwoordig zijn nog altijd geen twee lavalampen hetzelfde. In de jaren zestig waren de hippies van die tijd dol op de psychedelische lamp. De beelden van de kleurvlekken die in een lampvoet wervelden, vormden de perfecte achtergrond voor die tijd. Hoewel de kinderen van de jaren zestig de eerste klanten waren, waren ze niet de laatste. De verkoop zakte in de jaren zeventig, maar trok in de jaren negentig weer aan, dankzij de Austin Powers films.

Werking van de lavalamp
Volgens experts is de werking eigenlijk heel eenvoudig. Bovendien is het niet veranderd sinds de begindagen van zijn uitvinding, meer dan 50 jaar geleden. De bubbels die in het vloeibare water drijven zijn gemaakt van was. De vloeistof en de wasklodders zijn ingekapseld in een holle lampvoet die op een gloeilamp rust. De lamp van de lavalamp verwarmt de vloeistof en smelt de was. Een metalen spoel aan de voet van de lamp versterkt de warmte van de gloeilamp. Zodra de was smelt, wordt het minder dicht dan het water, dus het blijft drijven. Terwijl het naar het wateroppervlak migreert, weg van de bol, koelt het af, waardoor het verhardt en zinkt. Het proces gaat door en veroorzaakt een cyclus van verwarming en koeling en drijvende en zinkende wasklodders. Een van de veelvoorkomende problemen met lavalampen is dat de lamp doorbrandt. Gelukkig verkopen veel retailers vervangende lavalampen.

Verzorging van de lavalamp
Experts sommen een aantal onderhoudstaken op voor uw lavalamp. Zorg er eerst voor dat het goed is ingesteld, met de gloeilamp stevig in de basis geschroefd. Afgezien daarvan kun je veel voorkomende problemen met lavalampen voorkomen door het volgende te doen:

  • Houd de lavalamp uit de buurt van direct zonlicht. Hierdoor kunnen de kleuren namelijk vervagen.
  • Voor de beste resultaten, handhaaf een kamertemperatuur van ongeveer 20 graden Celsius.
  • Geef de lamp de tijd om goed op te warmen, wat de eerste keer twee tot zes uur duurt.
  • Maak de dop aan de bovenkant van de lavalamp niet los of verwijder deze niet.
  • Beweeg, schud of laat je lavalamp niet vallen als deze warm is.
  • Extreme kou of hitte hebben een negatief effect op de functionaliteit van de lamp.
  • Een troebele lavalamp is vaak het gevolg van het bewegen of schudden van de lamp terwijl deze nog warm is. Als dit gebeurt, laat de was dan ongeveer acht uur ongestoord bij kamertemperatuur bezinken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk