Hoe krijgt Nieuwegein het meest duurzame centrum van Nederland?

De vernieuwing van het centrum van Nieuwegein – onder de naam City – won in 2022 de SKG Publieksprijs voor duurzame gebiedsontwikkeling. In de binnenstad ontwikkelt gemeente Nieuwegein samen met partners in co-creatie een toekomstbestendige, duurzame, groene en gezonde binnenstad. Met een nieuw hoogwaardig OV-knooppunt en ruim 2.200 duurzame woningen. De duurzaamheidsambitie is hoog. City wil de meest duurzame binnenstad van Nederland worden. Met een collectief gebieds-WKO-systeem, een circulair afvalwatersysteem (TKI) en een ecologisch en klimaatadaptief plan voor de openbare ruimte en de woongebouwen.

Dinsdag 10 oktober is het de landelijke duurzaamheidsdag. In dat kader organiseren Samen Duurzaam Nieuwegein en de bibliotheek een thema-avond over de maatregelen die worden genomen om van City-Nieuwegein de meest duurzame binnenstad van Nederland te maken. De avond vindt plaats op dinsdag 10 oktober aanstaande in Buurtplein de Componist aan de Diepenbrocklaan 1-1 in Nieuwegein en duurt van 20.00 uur tot 22.00 uur. De lezing is gratis. Meld je online aan.

Er zijn die avond twee sprekers
Marco van Hedel, projectleider City bij de gemeente Nieuwegein, legt uit welke plannen en maatregelen er voor gaan zorgen dat City de duurzaamste binnenstad van Nederland wordt. Welke slimme maatregelen worden ingezet ten aanzien van drinkwater en temperatuurhuishouding? Hoe verminderen we het energieverbruik? Wat betekent een meer duurzame Nieuwegeinse binnenstad voor fietsverkeer en openbaar vervoer? Marco neemt de aanwezigen mee in de plannen.

De presentatie van Gijs Meijer, als adviseur biodiversiteit en ecologie van ingenieursbureau Sweco nauw betrokken bij het nieuwe City, heeft als thema: geen duurzaamheid zonder biodiversiteit: ‘Nieuwegein City Natuurinclusief’. Verschillende van de door de sprekers genoemde maatregelen en tips kun je nu al in eigen huis en tuin toepassen! Er zal ruim gelegenheid zijn om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan.

City Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk