Historische Kring Nieuwegein neemt collectie én inventaris van het Vreeswijks Museum over

Woensdag 29 september hebben de besturen van de Historische Kring Nieuwegein (HKN) en de Oudheidskamer Vreeswijk de handtekeningen gezet onder de overeenkomst waarmee de collectie van het Vreeswijks Museum voor 1 euro volledig is overgedragen aan museum Warsenhoeck. Het bestuur van het Vreeswijks museum zag door het afnemend aantal vrijwilligers geen goede mogelijkheden meer om het museum in Vreeswijk open te houden.

De collectie zal gefaseerd worden overgebracht naar museum Warsenhoeck. Museum Warsenhoeck zal dankzij de medewerking van de gemeente Nieuwegein worden uitgebreid met de vrijgekomen ruimte in het voorhuis van de (Rijks-)monumentale boerderij op he Natuurkwartier.

Hidde van der Kluit, voorzitter van de Historische Kring Nieuwegein, vertelde over de ambitie van de HKN Museum Warsenhoeck om het museum in de toekomst opnieuw in te richten en daarmee recht te doen aan de integratie van de collecties. Delen van de collectie uit het Vreeswijks Museum zullen ook elders weer zichtbaar worden.

Bruikleengevers van objecten zullen gevraagd worden of de bruikleen bij Museum Warsenhoeck mag worden voortgezet. ‘Het is nadrukkelijk de bedoeling om de historie van Nieuwegein in onze stad zichtbaar te houden en de verhalen daarover te blijven delen’ aldus Hidde van der Kluit van Museum Warsenhoeck. ‘De collectie, die in meer dan drie decennia door Harry Koppelrath en zijn team is opgebouwd, verdiend een mooie overgang.’

Patrick Arts, de huidige voorzitter van de Stichting Oudheidskamer laat weten dat er rekening mee moet worden houden dat niet alles uit het Vreeswijks Museum een nieuw plekje zal krijgen en daarom afgevoerd moet worden.

Beide besturen realiseren zich dat het samenvoegen van de collecties een mooie oplossing is voor Nieuwegein. Het is een omvangrijke uitdaging waarvoor hulp van (tijdelijke) extra vrijwilligers altijd welkom is.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk