Katern

Het verhaal van de Nieuwegeinse E-sporter Jaey Daalhuisen

E-sports kregen een paar jaar geleden veel aandacht in de media. Het professionaliseren van de competities leidde ertoe dat er steeds meer prijzengeld werd aangetrokken waardoor het mogelijk werd om van gamen te leven. Rond 2017, wist de Nieuwegeinse e-sporter Jaey Daalhuisen de landelijke krant te halen met zijn verhaal en kort daarna behaalde hij meerdere successen met online gamen. Maar hoe hebben Jaey en het E-sporten zelf zich in de afgelopen jaren ontwikkeld? We gaan op onderzoek uit.

Jaey Daalhuisen

De opkomst van Jaey Daalhuisen
Jaey Daalhuisen was in 2017 slechts 21 jaar oud toen hij een contract sloot met ESM. Dit stelde hem in staat om in aanmerking te komen voor sponsorgelden en geld met zijn passie te verdienen, namelijk FIFA spelen. Regelmatig behaalde Jaey de top 30 tijdens weekendcompetities en behoorde daarmee tot de beste FIFA spelers ter wereld.

Jaey wist verschillende belangrijke wedstrijden te winnen. Zo won hij in 2019 vijfhonderd dollar met zijn deelname aan de FUT Champions Cup. In 2020 won hij €2200 in de E-divisie en in 2021 pakte hij in dezelfde competitie € 1.700 aan prijzengeld toen hij uitkwam voor FC Utrecht samen met E-sporter Melvin Boere.

Terugkeer bij FC Geinoord
Hoewel Jaey ook altijd ´in het echt´ is blijven voetballen, is het spelen op hoog niveau binnen E-sports competities echte topsport. Hierdoor had Jaey geen tijd om in het eerste van FC Geinoord te blijven voetballen en speelde verder op een lager niveau.

Deze zomer heeft de inmiddels 26-jarige Jaey bekendgemaakt terug te keren naar het eerste team van FC Geinoord en weer meer tijd te gaan stoppen in het ´echte´ voetbal en neemt daarmee wat meer afstand van zijn e-sport carrière.

Het professionaliseren van E-sports
Dat E-sports steeds professioneler zijn geworden merkt ook Sander van bookmaker bonus site Bettingbonus.com. “E-sports beginnen langzaamaan hun weg te vinden naar de sportsbooks van bookmakers. Bij Unibet is het bijvoorbeeld al mogelijk om op E-sports te wedden en andere bookmakers hebben aangegeven dit voorbeeld te willen volgen.”

Waarom juist deze ontwikkeling zo belangrijk is, is omdat er volgens Sander heel veel geld omgaat in de sportwed wereld. Wanneer bookmakers zich met een bepaalde sport gaan bezighouden gaat er daardoor een stuk meer geld om in de sport. Binnen het gewone voetbal is dat ook zichtbaar, hier worden bijvoorbeeld steeds meer sponsordeals gesloten met bookmakers ter waarde van miljoenen euro´s.

Maar hoewel het voor de E-sports goed is dat er meer geld gaat circuleren, houdt dit waarschijnlijk ook in dat de competitie een stuk zwaarder wordt in de toekomst. “Waar jongens zoals Jaey vroeger zelf ook nog niet wisten dat ze geld konden verdienen met E-sports is dit nu algemeen bekend. En waar geld te halen is, ontstaat altijd een groeiende concurrentie” zegt Sander.

E-sporter zijn zal daarom in de toekomst steeds meer tijd vragen waardoor het lastiger wordt om veel tijd te investeren in bijvoorbeeld fysieke beweging. Om de keuze te maken om als E-sporter meer tijd te besteden aan lichamelijke beweging is volgens Sander dan ook een hele verstandige keuze maar kan helaas wel negatieve gevolgen hebben voor het online succes.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk