Het NBC Congrescentrum opent na grote brand 8 maart weer haar deuren

Het NBC Congrescentrum in Nieuwegein gaat binnenkort weer open. Een grote brand veroorzaakte 7 september 2022 veel schade (video). Het verwoeste pand moest dan ook helemaal opnieuw worden opgebouwd. De brand werd veroorzaakt door dakdekkers die bezig waren op het dak van het NBC.

Bij een kijkje onlangs tijdens de werkzaamheden was het nog een ware bouwplaats, maar er zit schot in, in de wederopbouw. Op de grond liggen nog wel houten platen vol met stof. Daar bovenop ladders, gereedschapskisten, zakken stucmateriaal en het krioelt er van de vaklieden. Maar 8 maart aanstaande is toch echt de opening van het k0mpleet vernieuwde NBC Congrescentrum in de Blokhoeve in Nieuwegein.

Tijdens de laatste lootjes is het ene team plafondplaten aan het vastmaken, het andere werkt de wanden af en weer een ander ontfermt zich over de ledlampen die straks als levende flyer dienen. Er moet nog een hoop gebeuren, zo lijkt het. ‘Dat lijkt alleen maar zo’, meent de altijd positief ingestelde eigenaar en directeur Justin van Hooijdonk. Als je hem vraagt wat er nog moet gebeuren, maakt hij een wegwuivend gebaar. ‘Ach, het plafond, klein beetje licht, geluid en wat meubilair. Dan zijn we klaar.’

Foto: RTV Utrecht – Justin van Hooijdonk

‘Het was een ramp, maar het bood ons de kans om iets nieuws neer te zetten’ aldus Justin van Hooijdonk eerder in de media. Vlak na de brand op 7 september 2022 hing hier de geur van rook. Bluswater druppelde als regen door het lekke dak naar beneden. De plassen en het roet op de grond maakten van de vloer een modderpoel. Eén grote bende, zo omschreef van Hooijdonk het.

‘Het is onwerkelijk’, zegt van Hooijdonk als hij de beelden van toen bekijkt. Vlammen slaan uit het dak en de brandweer is tot diep in de nacht bezig geweest met blussen. ‘Het was een ramp, maar het bood ons de kans om iets nieuws neer te zetten – volgens de laatste trends.’

Opnieuw beginnen
De twee grote evenementenhallen en vrijwel alle 34 vergaderzalen hadden schade door vuur, rook, roet en bluswater. Het familiebedrijf dat duizenden evenementen per jaar faciliteert, werd plotseling een klusbedrijf. ‘Het begon weer met een pennenstreek.’

Niets valt er meer te zien van de brand van anderhalf jaar terug. En het gaat er ook niet meer over. Van Hooijdonk en zijn medewerkers richten zich liever op de evenementen die ‘eindelijk’ weer gaan komen. Ze hebben zin om weer gasten te kunnen ontvangen.

8 maart is de officiële opening van het vernieuwde congrescentrum. Of er dan genoeg personeel is? Op de website staan enkele tientallen vacatures, maar volgens van Hooijdonk is het congrescentrum ‘volledig op oorlogssterkte’ om weer volop te draaien.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk