Katern

Het alternatief op sparen

Waar sparen voor de meesten maandelijks een standaard ritueel is geworden, zien we dat de rentes op ons spaargeld alleen maar minder worden. Per saldo wordt ons geld dus ieder jaar een beetje meer waard. Het is daarom ook niet heel vreemd dat steeds meer mensen kijken naar alternatieven om toch te kunnen zorgen voor een groei in het vermogen en op z’n minst de inflatie tegen te gaan. Om je een idee te geven welke mogelijkheden je allemaal hebt, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Begin met beleggen
Beleggen is een geweldige manier om je geld voor je te laten werken. In plaats van je geld gewoon te sparen, kun je het investeren in aandelen, obligaties en beleggingsfondsen om rente te verdienen en uw vermogen te laten groeien. Afhankelijk van je risicotolerantie kun je kiezen uit verschillende opties om de beste pasvorm voor je financiële doelen te vinden. Zo kun je bij de verschillende CFD brokers handelen in contracten, maar kun je natuurlijk ook gewoon voor de traditionele aankoop van aandelen gaan. Afhankelijk van wat jij prettig vindt, kun je een keuze maken die het beste bij je past. Wat vooral belangrijk is, is dat het voor de lange termijn comfortabel voelt voor je.

Aflossen op je hypotheek
Wanneer je een huis hebt gekocht dan is de kans vrij groot dat dit is gedaan door middel van een hypotheek. Door in plaats van de sparen, af te lossen op je hypotheek, betaal je maandelijks minder rente en ook aflossing. Dit zorgt er op lange termijn voor dat het uiteindelijk te betalen bedrag vele malen lager uitvalt, dan wanneer je volgende ‘schema’ aflost. Spaar jij maandelijks 500 euro, dan is dit toch al snel 60.000 euro over 10 jaar. Met een rentepercentage vandaag de dag van 4 procent, kan je dat aanzienlijk in de kosten schelen. Wel is het belangrijk te weten of je bij je kredietverstrekker boetevrij kunt aflossen. Kun je dit niet, dan is het een kwestie van rekenen of het wel of niet verstandig is om vroegtijdig af te lossen op je hypotheek.

Investeren in vastgoed
Bij investeren in vastgoed wordt er vaak direct gedacht aan het kopen van een woning. Uiteraard is dit ook zo, maar er zijn zoveel meer opties wanneer je in vastgoed wilt investeren. Zo kun je bijvoorbeeld ook via Brokerfolio.com investeren in vastgoedfondsen. Zo kun je al vanaf een paar tientjes per maand investeren in vastgoed. Het fonds investeert in het fysieke vastgoed en jij in het fonds. Rendementen worden vervolgens naar rato verdeeld, zodat jij hier als investeerder jou deel voor krijgt. Het voordeel hieraan is, is dat je dus niet in het bezit hoeft te zijn van een enorm eigen vermogen. Heb je dan toch wat geld liggen, dan is een garagebox bijvoorbeeld ook een goede eerste stap naar fysiek vastgoed. Deze kun je dan vervolgens verhuren, waardoor je ook direct een extra inkomstenstroom genereert. Zeker iets om goed over na te denken dus.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk