D66 in Utrecht wil minder windmolens in polder Rijnenburg en Reijerscop

Coalitiepartij D66 in Utrecht wil dat de plannen voor polder Rijnenburg worden aangepast. In plaats van de beoogde elf windmolens wil de partij er nog maar zeven of acht. De ruimte die daarmee in de plannen vrijkomt moet worden gebruikt voor nieuwe woningen. Hiermee lijkt het dat de partij zich niet langer laat ringeloren door GroenLinks. Ook in Nieuwegein staat de D66 onder druk door GroenLinks en lijkt het dat de partij zijn gezicht heeft verloren door het gezamenlijke wethouderschap in de vorige coalitie in Nieuwegein. D66 wil nu los van dat ‘linkse groene imago’ zo bijkt nu.

Begin april presenteerde de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk een collegevoorstel voor de polders Rijnenburg en Reijerscop. In dat plan wordt gesproken over maximaal elf windmolens en 227,5 hectare aan zonnepaneelvelden. D66 wil het aantal windturbines aanpassen, omdat volgens de partij ook woningnood een groot probleem is voor de stad en regio. Iets wat de Verenigde Senioren Partij (VSP) in Nieuwegein al vanaf het begin heeft verkondigd.

“Er zijn twee uitdagingen,” zegt D66-raadslid Maarten Koning. “We hebben veel woningen nodig en de stad moet energieneutraal worden. Wij zien een combinatie voor ons waarbij het noorden van de polder gebruikt wordt voor energieopwekking, en het zuiden en het midden voor woningbouw.” Nieuwegein zal dan gespaard worden van de overlast die de windmolens eventueel zouden kunnen gaan geven.

Volgens Koning heeft de gemeenteraad jaren geleden afgesproken dat er tot 2030 sowieso niet wordt gebouwd in de polder. “Wij staan daar nog volledig achter, want we zien dat woningbouw nu nog niet nodig is. Maar of het in de periode tussen 2030 en 2040 wél nodig is, weten we nog niet. Op dit moment wordt daar onderzoek naar gedaan. Zolang daar geen duidelijkheid over is, kunnen we niet besluiten om in het midden van de polder windmolens en zonnevelden te plaatsen.”

2 thoughts on “D66 in Utrecht wil minder windmolens in polder Rijnenburg en Reijerscop

  1. Linda

    Nee, ook niet “maar een paar” wat is dit nu weer voor een onzin?

  2. Linda

    Dus anderen zouden de sjaak zijn die helaas nog geen plekje op de woningmarkt hebben? Typisch D’66; mensen met de rug tegen de muur een “oplossing” bieden die ze uiteindelijk nog verder in de ellende stort.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren