Hartige Hartjes van Tartaar

Met het oog op Valentijnsdag kan je natuurlijk niet om een gerechtje in hartjesvorm heen. Stonden hier voorgaande jaren Valentijnsharten van bladerdeeg, Drie-hartjes-in-de-pan, Valentijnsmuffins en een Valentijnscake. Nu dan maar eens gekozen voor iets heel anders, namelijk tartaartjes. Serveer ze op je meest feestelijke bord, met een verleidelijk wijntje en kaarsjes erbij. Nodig voor 2 tartaartjes:
ca. 250 g rundertartaar (biologisch vlees)
1 klein uitje of sjalotje
1 eetlepel fijn paneermeel
1 theelepel paprikapoeder
peper
zout
bakboter en (zonnebloem)olie Extra: hartvorm (bv. voor borstplaat) van ca. 10 cm. Pel het uitje of sjalotje en snipper het heel fijn.
Prak het met een vork door de tartaar, samen met het paneermeel, ½ theelepel paprikapoeder en zout en peper naar smaak.
Vorm een compacte massa van de tartaar en druk de helft in het hartvormpje zodat het overal even dik is.
Druk het tartaarhart voorzichtig naar beneden uit het vormpje.
Doe met de andere helft van de tartaar hetzelfde.
Verhit een klontje bakboter samen met een klein scheutje olie in een koekenpan.
Bak de tartaartjes in ca.10 minuten aan beide kanten bruin.
Serveer ze direct, bestrooid met de rest van het paprikapoeder, of laat ze nog even in aluminiumfolie verpakt liggen tot je de borden feestelijk hebt opgemaakt met bv. knapperig gebakken aardappeltjes, boontjes of erwten die gekookt zijn met stukjes rode paprika erdoor en erbij wat (voornamelijk rode) rauwkost.
Als er nog wat bakboter in de pan achter is gebleven kun je daar een lepeltje van over de tartaar scheppen.
Kaarsje en glaasje erbij en lekker toetje na afloop en klaar is je Valentijnsetentje. Hoofdgerecht met vlees (evt. vega)
Tijd ca. 20 minuten
Bron: eigen recept Tip
Voor vegetariërs kun je ook deze hartjes maken. Neem dan 1 à 2 bakjes vega-korreltjesgehakt, prak er een ei (biologisch), het gesnipperde uitje, het paneermeel, paprikapoeder en iets meer zout en peper door en kneed met natte handen een compacte massa. Handel verder als hierboven beschreven. Als de massa te nat is er nog wat paneermeel door mengen, als het te droog is een klein scheutje melk. Denk er om, de massa moet compact zijn en goed samenhangen, anders valt het tartaartje bij het bakken uit elkaar. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton. Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk