Growshop ontmanteld op de Grote Wade

Dinsdag 26 mei werd een growshop aan de Grote Wade op het industriegebied De Liesbosch in Nieuwegein ontmanteld. Een verdachte werd aangehouden. De growshop kwam al eerder in het nieuws. In 2011 stonden de eigenaar en zijn broer terecht omdat hun zaak een centrale rol zou spelen in de kweek en handel van drugs.

In het kader van de landelijke actiedag waar door heel Nederland growshops werden aangepakt, werd in Nieuwegein een growshop ontmanteld. Op de Grote Wade troffen agenten diverse goederen aan die gebruikt kunnen worden voor de hennepteelt. Onder andere honderden flessen groeimiddel, tientallen assimilatielampen, tijdschakelaars en schakelborden werd in beslag genomen. Een 38-jarige man uit Utrecht werd bij het pand aangehouden. Alle goederen werden in beslag genomen, om vernietigd te kunnen worden.

Politie, Openbaar Ministerie, Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) en Belastingdienst werken nauw samen met gemeenten, provincies en Rijk om de ondermijnende criminaliteit op alle fronten aan te pakken. Sinds 1 maart 2015 zijn alle handelingen strafbaar van personen en/of bedrijven die illegale hennepteelt voorbereiden en bevorderen. Door deze wetswijziging worden alle schakels in de illegale hennepproductie aangepakt. Het gaat om personen en bedrijven die zelf niet telen, maar hun geld verdienen met de levering of financiering van goederen of diensten voor de illegale hennepteelt. Voorbeelden zijn growshops, verhuurders en bouwers van kweekruimten en elektriciens die illegale installaties aanleggen.

Het kweken van hennep kent verschillende fasen, waarbij veel verschillende goederen en faciliteiten nodig zijn. Daarbij bestaat een groot risico op vermenging van onder- en bovenwereld. Het gaat om illegale activiteiten die bijna niet zijn uit te voeren zonder gebruik te maken van (schijnbaar) legale diensten zoals transport, opslag, financiën en huisvesting. Ondermijning gaat vaak gepaard met onder meer (brand)onveiligheid in woonwijken, bedreigingen en liquidaties. Vermenging van de onder- en bovenwereld ondermijnt de samenleving.

Heeft u het vermoeden dat mensen in uw omgeving zich bezighouden met het faciliteren of telen van hennep? Ruikt u een sterke henneplucht of vermoedt u dat er een hennepkwekerij in uw buurt zit? Meld verdachte situaties altijd. Bel de politie via 0900-8844 of bel Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren