Grote kans op brand door droogte, brand in heg op Plettenburg

Het is zo droog en warm in de provincie Utrecht dat de kans op natuurbranden groter is dan normaal. Dat laat de Veiligheids Regio Utrecht (VRU) weten aan onze redactie. ‘Bloedlink’, noemt een woordvoerder van de brandweer de huidige situatie. De luchtvochtigheid is laag en het waait hard. Dat betekent dat beginnende brandjes razendsnel kunnen verspreiden. Vanmiddag was het raak in Nieuwegein.

Rond 14.10 uur ontstond er een brand in een heg op industriegebied Plettenburg in Nieuwegein. Hoe deze brand heeft kunnen ontstaan nog niet bekend maar mensen worden aangeraden hun sigarettenpeukjes niet zomaar het raam van de auto uit te gooien. Een auto van het tegenoverliggende bedrijf Clavis kon ternauwernood worden gered.

Medewerkers van het tegenoverliggende bedrijf ANAC zagen de brand ontstaan. Zij grepen direct in na het bellen van 112. Ook medewerkers van de Praxis en enkele voorbijgangers hielpen mee de brand te bestrijden. Hierdoor kon de bus van Clavis worden gered. Een getuige: ‘De bus van het bedrijf konden we niet van zijn plaats krijgen. Vermoedelijk een automaat. We hebben het vuur kunnen blussen voordat het in de buurt van de bus kwam. Dit deden we met emmers water van de wasstraat ANAC.’ De brandweer heeft alles nog nageblust.

Juni enorm droog
Vorige maand was één van de droogste junimaanden ooit. Nederland kampt gemiddeld over het land met een neerslagtekort van 157 millimeter. Omdat er geen neerslag wordt verwacht, zal dat de komende twee weken verder stijgen naar ruim 210 millimeter. Neerslagtekort is het verschil tussen verdamping en de hoeveelheid gevallen neerslag. Als er meer neerslag verdampt dan er uit de lucht valt, is sprake van een neerslagtekort – droogte dus.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren