Groots schepenspektakel in Nieuwegein

Zondag 21 juli om 18.30 uur vaart bij de Rijnhuizerbrug in Jutphaas een indrukwekkende armada van maar liefst 60 gerestaureerde historische binnenvaartuigen Nieuwegein binnen. De vloot zet koers naar Vreeswijk. Daar wordt aangemeerd in de Museumhaven bij de Museumwerf. Op woensdag 24 juli vertrekken de schepen weer. Rond hun aanwezigheid worden leuke festiviteiten georganiseerd.

Het bezoek maakt deel uit van de viering van het 50-jarige bestaan van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB). Daarbij maken de leden met hun schepen in wisselende samenstelling een maar liefst 1100(!) kilometerlange ErfgoedTour dwars door Nederland.

Nieuwegein is een van de 15 etappeplaatsen, de enige in de provincie Utrecht. De keuze voor Nieuwegein en het voormalige schippersdorp Vreeswijk ligt voor de hand. Van oudsher lag Vreeswijk op het knooppunt van belangrijke vaarwegen. Er zijn maar weinig oude binnenvaartschepen die in haar werkzame bestaan Vreeswijk niet hebben aangedaan.

Dit bijzondere bezoek wordt door Nieuwegein en Vreeswijk met open armen ontvangen. Bij aankomst in Jutphaas en tijdens het verblijf in Vreeswijk is een feestelijk programma opgesteld met o.a. een zomermarkt en muziek. Een belangrijk officieel onderdeel is het hijsen van de provincievlag door de Gedeputeerde en de vlag van de gemeente Nieuwegein door de Wethouder in de mast van LVBHB-verenigingsschip Terra Nova bij de Museumwerf. De vlaggen gaan mee op de ErfgoedTour. Daarnaast wordt in elke etappeplaats, dus ook in Nieuwegein, een of meer typische streekproducten ingeladen voor de schippers voor onderweg.

Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig
De leden van de LVBHB hebben samen met hun ruim 2500 schepen de grootste historische binnenvaartvloot ter wereld! Met bloed, zweet, tranen en hun eigen portemonnee houden zij dit Nederlandse maritieme erfgoed in stand.

In 1974 werd de LVBHB opgericht door ‘alternatievelingen’ die oude afgedankte binnenvaartschepen opknapten om ze te behouden en te bewonen of als werkplaats, atelier of vakantieschip te gebruiken. Deze meewarig bekeken pioniers hadden een plek nodig voor uitwisseling van kennis en ervaring met gelijkgestemden. Die functie heeft de vereniging na 50 jaar nog steeds. De LVBHB richt zich daarnaast ook meer naar buiten. Voor het behoud van de schepen is naast kennis van het daadwerkelijke restaureren meer nodig zoals voldoende betaalbare ligplaatsen, toegesneden regelgeving, brede erkenning en waardering als erfgoed en de sympathie van het publiek. De ErfgoedTour past hier goed bij.

ErfgoedTour in Vreeswijk met Napoleon, een zomermarkt en muziek
Zondag 21 juli
Vanaf 18:30 uur Aankomst van de vloot door de Rijnhuizerbrug in Jutphaas en ontvangst door keizer Napoleon. Het dweilorkest ‘De Batenbouwers’ zorgt voor de muzikale omlijsting. Vloot, Napoleon en dweilorkest varen via het Merwedekanaal naar Vreeswijk. Vanaf 19:00 uur Feestelijk onthaal bij de Amaliabrug met o.a. Zeemanskoor “De Brulboei”. Aansluitend Aanmeren van de vloot in de Museumhaven.

Maandag 22 juli
10:00 – 16:00 uur De schepen liggen te pronk in de Museumhaven. Info-panelen langs de kade geven verleden, heden en toekomst weer van ons Varend Erfgoed. Museumwerf en Theehuys zijn geopend en bereikbaar over een schipbrug vanaf de Prins Hendriklaan. Aan boord van de Terra Nova bij de Museumwerf zijn een expositie en een belevenistafel over historische bedrijfsvaartuigen te zien.

14:00 uur Officiële opening door Napoleon. De Gedeputeerde van Utrecht en de Wethouder van Nieuwegein hijsen de provincie- en de gemeentevlag. Ook de Vreeswijkse vlag wordt gehesen.
Aansluitend Laden van de streekgebonden producten, bestemd voor de schippers voor onderweg.

Dinsdag 23 juli
10:00 – 17.00 uur De schepen liggen te pronk in de Museumhaven. Een aantal is voorzien van een speciale vlag. Die zijn te bezichtigen. Een gezellige Zomermarkt op de Prins Hendriklaan met een grote diversiteit van wel 60 kramen. Info-panelen langs de kade geven verleden, heden en toekomst weer van ons Varend Erfgoed. Museumwerf en Theehuys zijn geopend en bereikbaar over een schipbrug vanaf de Prins Hendriklaan. Aan boord van de Terra Nova bij de Museumwerf zijn een expositie en een belevenistafel over historische bedrijfsvaartuigen te zien.

12:30 – 16:30 uur Zeemanskoor ‘De Brulboei’ en de ‘Dolle Diva’s’ brengen afwisselend meezingliedjes. Wim Hoefakker laat met zijn draaiorgel bekende melodieën horen.

Woensdag 24 juli
Vanaf 09:00 uur Uitzwaaien van de vloot die via de Koninginnensluis vertrekt naar de volgende etappeplaats in Rotterdam.

Waarom ontvangst door Napoleon?
De vloot vaart vanuit de Zuidersluis naar Vreeswijk langs een stukje van de “Route Impériale No 2”. Ruim 200 jaar geleden gaf Napoleon opdracht tot aanleg van deze Keizerlijke Weg van Parijs naar Amsterdam. Voor Nederland was dit een van de eerste bestrate wegen. Ons vervoer van mensen en goederen ging destijds meestal via waterwegen, over de landwegen maakten we ons niet zo druk.

In Nieuwegein is het traject van deze Route Impériale: Dorpsstraat, Prins Hendriklaan, Jutphasestraatweg, Vreeswijksestraatweg, Herenstraat en Utrechtsestraatweg.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk