Grondslag euthanasiewet ligt in Nieuwegein

Op zaterdag 29 oktober presenteerde Willeke Stadtman haar nieuwe boek Slotakkoord, 15 misverstanden over euthanasie en hulp bij zelfdoding in Fort Jutphaas. Ondanks het ogenschijnlijk ‘zware’ onderwerp was de sfeer opgewekt en vrolijk. Want ook in dit informatieve boek met veel voorbeelden uit de praktijk is de toon licht gehouden.

Willeke Stadtman, columniste voor De Digitale Stad Nieuwegein: ‘Martin Reijmerink was uiteraard als hoofdredacteur van De Digitale Stad Nieuwegein een van de gasten. En zoals altijd was hij op zoek naar nieuws. En dat kwam uit onverwachte hoek.’

Oud-huisarts Dick Kievit vertelde tijdens de presentatie dat hij in zijn praktijk samenwerkte met collega Spreeuwenberg, die net als hij voorstander was van wetgeving op het gebied van euthanasie. Het was premier Lubbers die rond 1993 herhaaldelijk belde met huisartspraktijk Jutphaas om met beide artsen de contouren te bepalen voor de meldingsprocedure die artsen vanaf 1994 in de gelegenheid stelde om euthanasie te plegen zonder daarvoor gestraft te worden. Artsen moesten zich aan bepaalde regels houden en melding maken van de euthanasie. Die meldingsprocedure ligt op haar beurt weer ten grondslag aan de euthanasiewet die in 2002 van kracht werd.

slotakkoordwilleke

Nieuwegein: je kunt er echt niet omheen!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk