Stadsverwarming blijft duur, mogelijk tot volgend jaar koppeling aan gasprijs

Huishoudens met stadsverwarming moeten mogelijk tot in 2023 een hoge energieprijs betalen. Voorlopig komt er namelijk geen ontkoppeling van de energieprijs voor warmtenetten en de gasprijs. Minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie zei in februari dat hij een ‘eerlijke prijs’ wil voor stadswarmte. Toenmalig demissionair staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius (Economische Zaken en Klimaat) had in oktober begrip voor de frustratie van de Kamer over de gekoppelde stadswarmte- en gasprijzen. Ze schoof de zaak desondanks door naar het nieuwe kabinet.

De wet waarin Jetten de ontkoppeling wil regelen zou begin dit jaar klaar zijn, maar komt niet eerder dan 2023. De Vereniging Eigen Huis (VEH) noemt de koppeling van het gastarief die dus wettelijk geregeld is daarom ook niet houdbaar. Huiseigenaren die al van het aardgas af zijn worden met de huidige wet gestraft in plaats van beloond.

Stadswarmte komt uit een ondergronds buizennetwerk waardoor warm water stroomt. Vooralsnog wordt dat door kolen-, gas- en afvalcentrales verhit. De bedoeling is dat in de toekomst duurzame bronnen worden gebruikt. In Nieuwegein maakt ongeveer de helft van de woningen gebruik van stadsverwarming. In de provincie Utrecht is ongeveer een op de acht woningen aangesloten op stadsverwarming.

Huishoudens die op een warmtenet zijn aangesloten kunnen niet van leverancier wisselen. De Autoriteit Consument en Markt bepaalt de maximale tarieven nu nog door de gasprijs en die is de afgelopen maanden fors gestegen.

Inwoners van Nieuwegein stapten bijvoorbeeld eerder dit jaar al woedend naar de instantie toen energiebedrijf Eneco de termijnbedragen met soms wel 77 procent verhoogde. Lokale Vernieuwing in Nieuwegein vroeg eerder het College om (liefst in overleg met Utrecht) op korte termijn om Eenco de  prijsstijgingen beperkt te houden zodat huishoudens met stadsverwarming niet op hoge kosten worden gejaagd, juist omdat de installatie in Lage Weide voor een groot deel op Biowarmte en restwarmte draait en alleen in uitzonderlijke gevallen dit aangevuld wordt met gas. Deze echte lokale partij maakte zich dan ook grote zorgen over deze exorbitante prijsstijging. Helaas had dit geen baat.

De wet waarin Jetten de ontkoppeling wil regelen zou begin dit jaar klaar zijn, maar komt niet eerder dan 2023. Reden is dat de minister er ook afspraken over het eigenaarschap van de Nederlandse warmtenetten in wil opnemen. Het gevolg van de vertraging is dat ook de komende winter gebruikers van een warmtenet nog een hoge, aan gas gerelateerde prijs betalen terwijl ze feitelijk geen aardgas gebruiken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk