GroenLinks wil geen knalfeest rond troonswisseling

GroenLinks Nieuwegein is niet blij met de voorgenomen vuurwerkshow tijdens de troonwisseling omdat deze midden in het broedseizoen valt. De fractie is daarnaast ook niet te spreken over de ongedekt cheque die het college meent te mogen uitschrijven voor de verschillende festiviteiten rondom Koninginnendag.

Onlangs ontving de raad een brief van het college over de plannen van het college voor Koninginnendag en de troonwisseling. Er worden een aantal activiteiten ondernomen rondon Koninginnendag die het nodige geld kosten dat hier niet voor is vrijgemaakt. Op vragen van de GroenLinks fractie in de raad van woensdag 27 maart werd dit bevestigd en kon niet worden aangegeven uit welk budget de festiviteiten bekostigd zouden worden. Het college zal de raad pas na het uitgeven van het geld een voorstel doen tot dekking. Hierbij werd door de burgemeester aangegeven dat de kans aanwezig is dat dit uit de algemene reserve zal komen. GroenLinks is hier niet blij mee; juist in deze tijd is het van groot belang zuinig en zorgvuldig met de algemene reserve om te gaan. Fractievoorzitter Erna Kotkamp: “We vinden het niet gepast dat het college geld uitgeeft zonder goede dekking. Als we als fractie op deze wijze een voorstel indienen, worden we de raadzaal uitgehoond door onze collega’s. En niet onterecht. Maar nu doet het college dit gewoon. Wat daarnaast ook nog eens zuur is, is dat er wel een vrijmarkt in de binnenstad wordt bekostigd, maar dat over de kleedjesmarkt op het Muntplein moeilijk wordt gedaan en deze nu niet meer doorgaat.”

Een andere activiteit waar geld in gestoken gaat worden en waar de fractie niet gelukkig mee is, is de vuurwerkshow. Deze zal midden in het broedseizoen worden gehouden en kan voor ernstige verstoring zorgen.

Landelijk is er momenteel veel aandacht voor de combinatie vuurwerkshows en broedseizoen waarbij staatssecretaris Dijksma in antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren al heeft aangegeven het “Nee, tenzij” principe te hanteren. Dit betekent een verbod op verstoring waarbij organisatoren van vuurwerkshows dit moeten meenemen in hun keuze voor een locatie.

Op vragen van de fractie over de locatie van de vuurwerkshow blijkt dat de vuurwerkshow niet op Nieuwegeins grondgebied zal plaatsvinden, maar in Vianen, nabij de Lek. Door de burgemeester werd aangegeven dat er door de provincie al een ontbrandingsvergunning is afgegeven en dat het ministerie van ELI geen bezwaar heeft aangetekend. Dit betekent echter niet dat er een daadwerkelijke toets heeft plaatsgevonden en dat er geen sprake zal zijn van een overtreding van de flora en faunawet.

De fractie zal dan ook in overleg gaan met lokale natuurorganisaties om te kijken wat de risico’s zijn en op welke wijze deze zo klein mogelijk worden gemaakt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk