GroenLinks: ‘Nieuwegein meet al jaren de luchtkwaliteit niet in de stad’

Onlangs kwam tijdens een Raadsinformatieavond de luchtkwaliteit in Nieuwegein ter sprake. Tijdens deze avond werd aangegeven dat er sinds enige jaren geen metingen meer plaatsvinden binnen Nieuwegein. ‘Dit verontrustte de fractie van GroenLinks en heeft hier nu vragen over gesteld aan het College van Burgemeester en wethouders’ aldus Monique de Beer van GroenLinks.

GroenLinks wil weten hoe de luchtkwaliteit momenteel is in Nieuwegein en welke norm er wordt gehanteerd voor het bepalen van de luchtkwaliteit. Ook wil de fractie graag weten wat is de afweging geweest om de luchtkwaliteitsmetingen te stoppen binnen de gemeente.

‘Hoe de luchtkwaliteit ook is momenteel zijn wij als fractie ook nieuwsgierig wat het huidige beleid is van het college met betrekking tot de luchtkwaliteit binnen Nieuwegein. Want welke concrete acties lopen er momenteel om de luchtkwaliteit in Nieuwegein te verbeteren als die slecht is?
 Welke acties zijn er noodzakelijk om de luchtkwaliteit in Nieuwegein te verbeteren? Welke acties zijn voorzien om de luchtkwaliteit in Nieuwegein te verbeteren en op welke termijn worden deze acties ondernomen?’ Wij hopen snel antwoord te krijgen op al deze vragen.

Nieuwegein ligt omringd door grote autosnelwegen en twee druk bevaarde waterwegen. ‘Wij als fractie zien graag dat het huidige college in gesprek gaat met Rijkswaterstaat en de provincie Utrecht om maatregelen te treffen op de water- en autowegen (waaronder rijkswegen A2, A12 en A27, Amsterdam Rijnkanaal en de Lek) rondom Nieuwegein. Zodat dit de luchtkwaliteit ten goede komt, en de WHO-norm1 op het gebied van luchtkwaliteit voor onze inwoners toegepast wordt’ zegt Monique de Beer die hoop op snel antwoord van de verantwoordelijke wethouder.

7 thoughts on “GroenLinks: ‘Nieuwegein meet al jaren de luchtkwaliteit niet in de stad’

 1. Johannes

  Het zijn niet alleen de vaar- en snelwegen die de luchtkwaliteit niet ten goede komen, maar ook de vele open haarden en alles stokers van de eigen burgers. Misschien moet daar ook maar eens beleid op worden gevoerd.

 2. Linda

  De open haarden zijn onzin, is gewoon weer een nieuwe belastingoptie. Ik heb zelf astma en geen last van houtrook. Maar wel van de vliegtuigen, snelwegen, etc. Meten is zinloos, er moet nu eenmaal ook gereden worden om te werken. De luchtkwaliteit is hier slecht, dat was al zo en wordt niet beter. Veel kinderen hebben een ventolin discus (astma-medicijn). Je weet dat, als je hier gaat wonen, je in de luchtvervuiling woont. Je kunt het niet veranderen. Als je buiten de randstad woont, wordt je om de oren geslagen met de enorme benzineprijs (ook merendeel belasting). Je zit dus vast als gezin. Dus meten heeft geen zin en geeft alleen maar meer geld uit aan bedrijven die zonder de publieke gelden geen bestaansrecht hebben. Het is meer een verkiezingsdingetje van groen links in mijn ogen. Naast de luchtvervuiling krijgen we nu ook horizonvervuiling in de vorm van enorme windmolens met constant gezoem en slagschaduw als het aan hen ligt. Omwonenden willen dit niet, maar in de achterkamers zijn de verkoopafdpraken al gemaakt. Bijgevolg van die lelijke dingen: waarde van je huis daalt…. Stop eerst de vliegtuigen maar eens. Maarja, dan moet je bedrijven aanpakken i.p.v. burgers. En daar houden ze in de politiek niet zo van, want dan verpruts je je carrièremogelijkheden na wat politieke ervaring.

 3. FV

  Eens met Johannes. Open haarsen vergassen je soms bijna bij stilstaande wind. Ben benieuwd waarmee ze gaan komen.

 4. lies

  Het zou eens goed zijn om OOK de luchtkwaliteit in de Doorslag Buizerdlaan en Roerdomplaan te meten

 5. Johannes

  Eens met FV. Ik moet in de avond al vaak de roosters in de ramen sluiten anders komen de rookgassen van de openhaardstokers in de omgeving binnendrijven. Fijn is anders.

  1. lies

   Het is ook zo erg dat die lucht HEEL moeilijk uit je huis gaat. Waarom niet verbieden en gewoon de CV aan en je buren niet pesten

 6. Eduard

  Mee eens met de opmerkingen over de houtkachels: gezellig voor wie er een heeft, alleen gaat de rook altijd naar de buren. Helemaal wanneer je een buurman hebt die rotzooi en niet goed gedroogd hout stookt. De gemeente heeft geen middelen om deze overlast aan te pakken, en toont weinig enthousiasme om dit aan ta pakken. Sterker nog, na mijn derde email in zes weken over het stookgedrag van de buren, kwam het verzoek om niet meer te mailen. Twee uur stoken staat gelijk aan de uitstoot van zes diesel vrachtwagens, en dan niet de moderne wagens met filters. Reken maar uit.
  Ook dit wil de gemeente niet meten

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Adverteren