Vier jaar cel en rijontzegging voor doodrijden 8-jarige Milan in Nieuwegein

Een 56-jarige man uit Nieuwegein moet vier jaar de cel in voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk. De man zat onder invloed van alcohol en medicijnen achter het stuur. Op 10 maart reed hij op een kruising in Nieuwegein met veel te hoge snelheid door rood en botste op de auto van een gezin uit Houten. De 8-jarige Milan kwam daarbij om het leven. Naast de celstraf heeft de rechter de man ook een rijverbod opgelegd van vijf jaar.

De rechter vindt roekeloos rijgedrag bewezen, omdat de man al twee keer eerder onder invloed achter het stuur ging zitten. Hij wist dat het zijn rijvaardigheid beïnvloedde. Daarmee vindt de rechter dat de man het risico nam. Zelf vindt de man niet dat er sprake is van roekeloosheid.

De rechter vindt wel dat er geen sprake is van opzet en heeft dat ook meegenomen in de uitspraak. Daarnaast heeft de rechtbank gekeken naar landelijke richtlijnen. Daarin wordt vaak een gevangenisstraf van drie jaar opgelegd, maar omdat in deze zaak ook van roekeloosheid sprake is, telt de Utrechtse rechtbank er nog een jaar bij.

Bij het ongeluk raakten de ouders van het gezin en hun kinderen gewond, met name de zoontjes waren er slecht aan toe. Milan overleed kort na het ongeval aan zijn verwondingen. Zijn 11-jarige broertje Sven zweefde lang op het randje van de dood en zal nog lang moeten revalideren.

“De man heeft met zijn roekeloze rijgedrag de nabestaanden onherstelbaar leed aangedaan”, aldus de rechter. “Terwijl de jongste zoon in de ene kamer in het ziekenhuis stierf, lag de oudste zoon in de kamer daarnaast voor zijn leven te vechten. Het leven van het gezin is compleet veranderd.”

DOOR HET STOF
Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden zes jaar gevangenisstraf tegen de verdachte, plus vijf jaar rijontzegging. De aanklager vindt de man schuldig aan zeer roekeloos rijgedrag. De verdediging pleitte voor een korte onvoorwaardelijke celstraf, als stok achter de deur aangevuld met een voorwaardelijk deel.

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak twee weken geleden ging de verdachte diep door het stof. Hij vertelde met een flesje wodka te zijn gaan rijden, omdat dat hem hielp om de stress tegen te gaan waar hij onder gebukt ging. Ook slikte hij op dat moment anti-depressiva. Tijdens de rit raakte hij alle controle kwijt en ramde hij de auto van het Houtense gezin met meer dan 100 kilometer per uur.

ONVOORSTELBAAR LEED
De ouders en grootouders maakten tijdens de zitting twee weken geleden gebruik van hun spreekrecht. De moeder vertelde aangrijpend over hoe ze haar jongetjes na de klap voor dood achterin de auto zag liggen. Ook beschreef ze het overlijden van haar jongste in het ziekenhuis. De oma hield de verdachte een foto van haar overleden kleinzoon voor om hem duidelijk te maken welk onvoorstelbaar leed hij had aangericht.

De Nieuwegeiner betuigde herhaaldelijk zijn spijt tijdens de eerste zitting. Hij bestempelde zichzelf daarbij als ‘kindermoordenaar en monster.’ Ook gaf hij zelf aan dat hij zal moeten boeten en dat hij elke straf zal accepteren.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren