Groene bushokjes voor een beter (leef-)klimaat, nu ook in Nieuwegein

Nieuwegein vervangt in navolging van Utrecht haar negentig bushokjes en voorziet ze van een groen dak met sedumplanten, ook wel bekend als vetplantjes. Het vergroenen van de abri’s valt samen met een aanbesteding omdat ze aan vervanging toe zijn.

Afgelopen vrijdag opende wethouder Duurzaamheid Marieke Schouten het nieuwe bushokje aan het Wenckebachplantsoen kruising Sluyterslaan. Het groene dak stimuleert de natuur in de stad (biodiversiteit) en geeft een natuurlijke, groene beleving in een stedelijke omgeving. Onder meer bijen en vlinders komen er graag op af. Het Sedum draagt ook in beperkte mate bij aan het tegengaan van fijnstof en alle daken samen verminderen de opwarming van de stad tijdens zeer warm weer. Met de aanleg hoopt de gemeente ook bewoners en bedrijven te inspireren zelf een groen dak of tuin aan te leggen.

Klimaatbestendige stad
Nieuwegein is volgens wethouder Marieke Schouten al langer bezig met het inrichten van een klimaatbestendige stad. Dat betekent dat we voorbereid willen zijn op de gevolgen van klimaatverandering en dus hitte- en droogteperiodes en extreme regenbuien kunnen opvangen. ,,Elk oppervlak in de stad kunnen we gebruiken. Zo ook de daken van de bushokjes. Met een sedumdak kun je kwaliteit van lucht verbeteren en ze zorgen voor verkoeling. Ik ben dus erg blij dat we de groene bushokjes in Nieuwegein kunnen plaatsen omdat veel Nieuwegeiners aangeven groen in de stad belangrijk te vinden.”

Ook bij projecten in de wijken wordt samen met inwoners gekeken hoe de wijk klimaatvriendelijk kan worden gemaakt. Soms is de gemeente genoodzaakt om groen of bomen te verwijderen maar het uitgangspunt is om groen te behouden en waar mogelijk kwaliteitsgroen toe te voegen.

Subsidie groene daken
Ook veel Nieuwegeiners investeren mee in een duurzame en groene stad. Zo’n veertig Nieuwegeiners krijgen via de subsidie groene daken een bijdrage voor het aanleggen van een groen dak. Dit jaar komt er daardoor zo’n 1000 vierkante meter aan groene daken bij in Nieuwegein. In 2021 kunnen bewoners en ondernemers weer subsidie aanvragen voor een groen dak.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren