‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen.

Udo: Er is een familie van zweefvliegen, die de “Reuzen” worden genoemd. Nou ja, reuzen, het zijn fraai gekleurde beestjes van enkele cm. Ze zijn gimmend kaal of flink behaard, en bij die behaarde is een soort dat in meerdere kleurschakeringen voorkomt, de hommelreus. Bij deze: variëteit plumata.

Udo: ‘In Nieuwegein vliegen aan het begin van de zomer fraai gekleurde, behaarde hommelreuzen van bloem tot bloem. Het zijn zweefvliegen, en ze zijn er in drie variaties. Zo groot als een gemiddelde hommel, ze lijken er op, even mooi maar minder ijverig. Dit is variatie plumata.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren