Geslaagde ‘WaterMakers’ dag Nieuwegein

Afgelopen zaterdag 6 oktober opende Vitens aan de Parallelweg 1A in Nieuwegein de deuren van haar nieuwe drinkwaterproductiebedrijf tijdens ‘WaterMakers’. Jong en oud konden tijdens WaterMakers zien én beleven hoe kraanwater wordt gemaakt. Nieuwegein is één van de 22 productielocaties van drinkwaterbedrijf Vitens in de provincie Utrecht. Dit drinkwaterproductiebedrijf maakt 2,5 miljoen m3 drinkwater per jaar. Dat zijn jaarlijks dus zo’n 1000 Olympische zwembaden. Het kraanwater uit Nieuwegein gaat naar 45.000 inwoners van IJsselstein.

Lokaal water
Het oudste water viel zo’n 100.000 jaar gelden als regen. Het is gedurende al deze jaren natuurlijk beschermd door kleilagen en gezuiverd door de bodem. Kraanwater van Vitens is een natuurproduct, uniek door de lokale bodem. Het grondwater uit de bron van Nieuwegein pompt Vitens op van een diepte van zo’n 76 tot 113 meter onder de grond. En hiervan maakt Vitens jouw kraanwater ‘Geins Oer.’

Uniek kijkje in de wereld van ons drinkwater
‘WaterMakers’ was een unieke kans om een kijkje achter de schermen bij Vitens te nemen. Drinkwaterproductiebedrijven zijn normaal niet toegankelijk voor bezoekers. Dat komt door de eisen rond de bescherming van ons drinkwater. Met WaterMakers bood Vitens ruim 800 bezoekers de gelegenheid de drinkwaterproductielocatie te bekijken. Bijzonder was dat je het water in de installaties daadwerkelijk kon zien. Dit is op veel andere drinkwaterproductiebedrijven namelijk niet het geval.

Zien en beleven
Tijdens WaterMakers kregen de bezoekers een uitgebreide rondleiding en konden zij de waterput bekijken. Ook was er de mogelijkheid om met een VR-bril (Virtual Reality) meer te zien over hoe water wordt ‘gemaakt’. Natuurlijk was er ook een waterproeverij. Onze videograaf Bart van Rooijen maakte bovenstaand videoverslag.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren