Katern

Gerard T. uit Nieuwegein krijgt 16 jaar cel

De rechtbank heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak tegen de Utrechtse serieverkrachter Gerard T. uit Nieuwegein. De rechter acht bewezen dat hij verantwoordelijk is voor vier verkrachtingen in 1995, 1996 en 2001. Het OM eiste vorige maand de maximale straf van 16 jaar en de rechter ging hier vandaag in mee met de uitspraak. Gerard T. moet ook 35.000 euro schadevergoeding betalen aan één van de slachtoffers. De rechter achtte dat het OM volledig ontvankelijk is en gaf de Nieuwegeiner conform eis 16 jaar cel. Zijn advocaat Maarten Krikke van T. wil geen commentaar geven. Het is nog niet duidelijk of hij in hoger beroep gaat.

Tijdens de zitting op dinsdag 19 januari j.l. zei de officier van justitie dat er sprake was van een patroon. “Al snel werd duidelijk dat het om een serie ging. Een serie van gewelddadige, voltooide verkrachtingen.” In totaal werden achttien zedenzaken aan de Nieuwegeiner toegeschreven, maar werd voor slechts vier vervolgd, omdat in deze zaken een DNA-match was.

De Nieuwegeiner is volledig toerekeningsvatbaar volgens justitie. Zijn zwijgende houding is hem zeer kwalijk genomen. Tijdens de rechtszaak toonde T. nauwelijks emotie. Er is kans op herhaling, aldus de officier. TBS kon niet worden geëist omdat de Nieuwegeiner niet wilde meewerken aan het onderzoek in het Pieter Baan Centrum.

De politie heeft jarenlang gezocht naar de serieverkrachter. De Nieuwegeiner werd in 2014 opgepakt toen hij een lokfiets stal. De officier benadrukte dat de lokfiets niet bewust voor T. was neergezet, iets wat de raadsman Maarten Krikke het OM wel verweet. Krikke eiste mede daarom vrijspraak, maar dat ging niet door.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk