Gemma Wiegant koninklijk onderscheiden

Bij haar afscheid als als directeur-bestuurder van de bibliotheek in Nieuwegein is Gemma Wiegant benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Het lintje werd opgespeld door burgemeester Backhuijs van Nieuwegein. Wiegant was ook raadslid voor de D66 in Vught. Wiegant wordt opgevolgd door Roel Zuidhof. Zuidhof werkte bij verschillende bibliotheken in Gelderland, het laatst als directeur van Bibliotheek Nijkerk. Wél mag de bieb blijven genieten van haar expertise bij de stichting, omdat Wiegant  als strategisch adviseur aanblijft.

“Ik ben heel erg verrast en weet even niet wat ik moet zeggen. Ik voel me vereerd een ‘lintje’ te mogen ontvangen maar heb dit niet alleen verdiend. Ik wil graag iedereen bedanken die aandeel in mijn succes hebben gehad” zo klonk de reactie van mevrouw Wiegant.

Wiegant was sinds 1986 werkzaam bij Stichting Bibliotheek Nieuwegein, De tweede verdieping en sinds 2008 in de functie van directeur-bestuurder. Zij heeft zich innovatief en in de breedte ingezet voor de ontwikkeling van het bibliotheekwezen; van de klassieke boekenbibliotheek tot een brede maatschappelijke bibliotheek. Onder leiding van haar is De tweede verdieping een koploper geworden met tal van maatschappelijke functies. Zo worden er bijvoorbeeld taalactiviteiten, Bieb Safari’s en PLUS-cafés georganiseerd en is er een Gezondheidsplein, een Digibrigade en een Taalplein.

Certificering
De tweede verdieping heeft onlangs opnieuw een officieel kwaliteitscertificaat ontvangen van de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT). 

De bibliotheek wil de huiskamer van de stad zijn, waar men talenten ontwikkelt, kennis opdoet en geniet van cultuur. De Tweede Verdieping is in 2013 gekozen tot de ‘Beste Bibliotheek van Nederland’ (in de categorie bibliotheken met een werkgebied van 20.000-80.000 inwoners). Daarna heeft ze verschillende bibliotheken in het land geholpen bij het creëren van nieuwe concepten, onder andere in Leeuwarden. Ook op andere gebieden was ze actief in het Nederlandse bibliotheekwezen.

Ook was ze van 2018 tot en met 2020 raadslid voor D66 in Vught. Vooral kunst, cultuur, diversiteit, inclusie en (positieve) gezondheid zette zij met regelmaat op de agenda tijdens deze drie jaar.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren