Gemeente Nieuwegein maakt vastgoed- ondernemers alert op signalen crimineel misbruik

Hennepteelt, drugs, wapens, illegale prostitutie of gokken. Vanaf 2022 is er bij dertien locaties in Nieuwegein opgetreden, omdat deze werden ingezet voor criminele activiteiten. Criminelen hebben panden nodig voor hun illegale activiteiten, zoals woningen, kelderboxen of bedrijfspanden. Huur of aankoop gaat hen vrij makkelijk af, omdat het voor vastgoedmedewerkers niet altijd duidelijk is waar ze op moeten letten. Daarom starten de gemeente, Meld Misdaad Anoniem (M.) en de private sector een campagne om de vastgoedbranche alert te maken op de signalen.

meld misdaad

Burgemeester Marijke van Beukering: “Het is zorgelijk dat we steeds vaker zien dat mensen, soms onwetend, hun woning, bedrijfspand of schuur verhuren aan een crimineel. Met alle bedreigingen en gevaren als gevolg. De dertien locaties in Nieuwegein zijn het topje van de ijsberg. Door vastgoedmedewerkers meer bewust en weerbaar te maken, kunnen we samen de negatieve invloeden van criminelen op onze omgeving voorkomen.”

Campagne
De campagne zet in op de bewustwording van vastgoedmedewerkers. Alert zijn op signalen die ze in hun werk kunnen tegenkomen die onlogisch zijn en afwijken van normaal. Meld Misdaad Anoniem en de gemeente informeren ondernemers in de vastgoedbranche via presentaties. Daarnaast zijn er zogeheten e-learning programma’s die vastgoedmedewerkers leren waar ze op moeten letten. Dit moet de drempel om signalen ook daadwerkelijk te melden verlagen. Meld Misdaad Anoniem biedt de mogelijkheid om dat op een veilige manier te doen.

Melden helpt!
Vorig jaar is de campagne al in tientallen gemeenten uitgevoerd. In deze gebieden werd 30% meer gemeld ten opzichte van het jaar daarvoor. Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt (geen politie). Melden kan telefonisch en online via een beveiligde omgeving. Een klein team van medewerkers waarborgt de anonimiteit en behandelt de melding met zorg. Het meldpunt stuurt jaarlijks 20.000 meldingen door naar politie en andere opsporingsinstanties waardoor dagelijks zaken worden opgelost.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk