Gemeente Nieuwegein heeft geen contract met Douwe Egberts en Pickwick

Een deel van de Tweede Kamer is ontzet, doordat koffie- en theemakers Douwe Egberts en Pickwick nog steeds actief zijn in Rusland. ‘Dit lijkt mij een goede aanleiding om álle koffiecontracten van de overheid te herzien’, benadrukte onlangs CDA-Kamerlid Derk Boswijk. Ook een reden voor onze redactie om navraag te doen op het Stadshuis van Nieuwegein. Eerder zegde de gemeente Nieuwegein al haar contracten op met Gazprom Marketing & Trading Retail Limited om solidair te zijn met Oekraïne en niet de staatskas te spekken van Rusland.

In een reactie laat de gemeente Nieuwegein weten: ‘Op de vraag van jullie redactie over de koffie- en theeleverancier van de gemeente Nieuwegein kunnen wij aangeven dat Douwe Egberts niet de leverancier is van de gemeente Nieuwegein. Dat is koffie Max. Koffie Max laat eveneens weten dat zij geen contracten hebben met Douwe Egberts.’

Burendag en Douwe Egberts
Burendag is een jaarlijks terugkerend event dat plaats vindt op de 4de zaterdag in de maand september. Dit jaar vieren we Burendag op zaterdag 23 september. Deze dag wordt gesponsord door Douwe Egberts. Ook in de gemeente Nieuwegegein wordt deze dag gevierd. Onze redactie vraagt zich af of dit wel kan doorgaan. Deze vraag zullen we nog voorleggen aan de gemeente Nieuwegein.

Douwe Egberts

Een jaar na het beginnen van de oorlog in Oekraïne is het moederbedrijf van koffie- en theemaker Douwe Egberts dus nog steeds actief in Rusland. Waar tal van multinationals zich uit het land hebben teruggetrokken, heeft JDE Peet’s (eigenaar van o.a. Douwe Egberts en Pickwick) dat vooralsnog niet gedaan. Ondertussen verhoogde het bedrijf de prijzen fors.

Sinds de Russische president Vladimir Poetin zijn leger buurland Oekraïne liet binnenvallen, hebben onder meer Coca-Cola, McDonald’s en PepsiCo zich helemaal uit het land teruggetrokken. Dat gebeurde onder publieke druk, want de verkoop van voeding- en levensmiddelen zijn uitgezonderd van de sancties die zijn ingesteld tegen Rusland.

Activiteiten gestaakt of in de etalage
Ook bedrijven als Shell, Damen Shipyards en Boskalis hebben hun activiteiten in Rusland gestaakt en in de etalage gezet. Bierbrouwer Heineken kondigde ook aan uit het land te vertrekken, maar ondertussen worden er nog volop biertjes van het merk verkocht. Zij vertrokken vanwege grote imago-schade.

Meer druk op Douwe Egberts
Om meer drukt te zetten op de koffie- en theemaker, met hoofdkantoor in Utrecht, worden momenteel verschillende acties opgezet om geen koffie en thee te kopen van Douwe Egberts en Pickwick. Want, zo laten de actievoerders weten: ‘Wij als gebruikers kunnen ook solidair zijn en in de supermarkten een ander product kopen in plaats van Douwe Egberts. Ook supermarkten kunnen natuurlijk besluiten om Douwe Egberts te boycotten.’ Hiermee willen de actievoerders de druk opvoeren om Douwe Egberts te bewegen te vertrekken uit Rusland.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk