Gehusselde asperges

Ze zijn er weer volop, de asperges, ofwel “Het witte Goud”. Vandaag op herhaling de Gehusselde asperges uit 2009. Voor iedereen bij wie het asperges schillen niet altijd helemaal lekker gaat. Want, breken de meeste bij jou ook? Dan is dit je gerecht.

Nodig voor 2 à 3 personen
500 g witte asperges
schepje suiker
2 eieren (Vrije uitloop of Biologisch)
roomboter
100 g vega-hamblokjes (Vivera, bakje à 200 g, Super de Boer)*
100 g roomkaas light, naturel (bakje à 200 g, Lidl)
verse peterselie
versgemalen peper
zout

* De vega-ham kan eventueel ook vervangen worden door vlees-hamblokjes. Ze zullen het gerecht wel iets zouter maken.

Extra: dunschiller of speciale aspergeschiller;hapjespan; verwarmde schaal.

Schil de asperges met de dunschiller of de aspergeschiller, snij een klein plakje van de onderkant, snij ze in vieren en leg ze meteen in koud water.
Giet de asperges af en breng ze in ruim water, met het schepje suiker, aan de kook.
Draai de kookpit op half en laat de asperges, afhankelijk van de dikte, in 15-20 minuten gaar koken.
Laat ze niet té zacht worden, ze moeten een “bite” houden.
Draai dan de pit uit en laat de asperges in het kookwater staan tot gebruik.
Kook ondertussen de eieren hard in ca. 5 minuten.
Pel de eieren en snij ze in niet te kleine stukjes.
Was en droog de peterselie en hak hem fijn.
Giet de gare asperges af en vang wat van het kookwater op.
Verwarm een stuk roomboter in de hapjespan maar laat het niet bruin worden (kookpit niet op een te hoge stand).
Voeg de asperges toe en schep ze door de boter.
Voeg de vega-hamblokjes en de roomkaas toe en schep voorzichtig door de asperges tot de roomkaas gesmolten is en de hamblokjes warm zijn.
Indien nodig een scheutje van het kookwater van de asperges toevoegen.
Voeg de stukjes ei toe en schep ook deze er voorzichtig door.
Breng op smaak met versgemalen peper en zout.
Breng het gerecht over in de voorverwarmde schaal en bestrooi met de peterselie.
Serveer de gehusselde asperges met gebakken of gekookte aardappelen, aardappelballetjes uit de oven of rösti(rondjes), of zelfs een pasta zoals bijvoorbeeld penne rigatte.
En dan nog een koele, witte Elzaswijn erbij.

Vegetarisch hoofdgerecht
Tijd ca. 45 minuten, incl. schillen van de asperges.
Bron: eigen recept.

Tip
Neem in plaats van roomkaas naturel ook eens roomkaas met kruiden (en evt. knoflook). Het gerecht krijgt dan weer een heel andere dimensie.

Het kookwater van de asperges kun je als basis voor aspergesoep of voor jus gebruiken.

Weetje
Traditioneel worden asperges geoogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni, de dag van St.Jan (Johannes de Doper). Daarna krijgt de aspergeplant rust om nieuwe krachten op te doen voor het volgende seizoen.
De asperge bevat eiwitten, koolhydraten, calcium, ijzer, natrium en vitamine C. Per 100 gram asperges levert de groente slechts 21 kcal. Het in asperges aanwezige aminozuur Aspargine stimuleert de nierfunctie.

Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Gehusselde asperges

Jazeker, het is weer zover, de asperges zijn er weer!!! Breken ze bij jou ook altijd tijdens het schillen? Super, dan kan je mooi deze hussel-asperges maken. Omdat we bij ons thuis veel vegetarisch eten heb ik in dit zachte en romige gerecht vega-hamblokjes gebruikt, maar als je liever vlees-hamblokjes eet kan dat natuurlijk ook. Ze zullen het gerecht wel iets zouter maken. Nodig voor 2 à 3 personen:
500 g witte asperges
schepje suiker
2 eieren (Vrije uitloop of Biologisch)
roomboter
100 g vega-hamblokjes (Vivera, bakje à 200 g, Super de Boer)
100 g roomkaas light, naturel (bakje à 200 g, Lidl)
verse peterselie
versgemalen peper
zout Extra: dunschiller of speciale aspergeschiller;hapjespan; verwarmde schaal. Schil de asperges met de dunschiller of de aspergeschiller, snij een klein plakje van de onderkant, snij ze in vieren en leg ze meteen in koud water.
Giet de asperges af en breng ze in ruim water, met het schepje suiker, aan de kook.
Draai de kookpit op half en laat de asperges, afhankelijk van de dikte, in 15-20 minuten gaar koken.
Laat ze niet té zacht worden, ze moeten een “bite” houden.
Draai dan de pit uit en laat de asperges in het kookwater staan tot gebruik.
Kook ondertussen de eieren hard in ca. 5 minuten.
Pel de eieren en snij ze in niet te kleine stukjes.
Was en droog de peterselie en hak hem fijn.
Giet de gare asperges af en vang wat van het kookwater op.
Verwarm een stuk roomboter in de hapjespan maar laat het niet bruin worden (kookpit niet op een te hoge stand).
Voeg de asperges toe en schep ze door de boter.
Voeg de vega-hamblokjes en de roomkaas toe en schep voorzichtig door de asperges tot de roomkaas gesmolten is en de hamblokjes warm zijn.
Indien nodig een scheutje van het kookwater van de asperges toevoegen.
Voeg de stukjes ei toe en schep ook deze er voorzichtig door.
Breng op smaak met versgemalen peper en zout.
Breng het gerecht over in de voorverwarmde schaal en bestrooi met de peterselie.
Serveer de gehusselde asperges met gebakken of gekookte aardappelen, aardappelballetjes uit de oven of rösti(rondjes), of zelfs een pasta zoals bijvoorbeeld penne rigatte.
En dan nog een koele, witte Elzaswijn erbij. Vegetarisch hoofdgerecht
Tijd ca. 45 minuten, incl. schillen van de asperges.
Bron: eigen recept. Tip
Neem in plaats van roomkaas naturel ook eens roomkaas met kruiden (en evt. knoflook). Het gerecht krijgt dan weer een heel andere dimensie.
Het kookwater van de asperges kun je als basis voor aspergesoep of voor jus gebruiken. Weetje
Traditioneel worden asperges geoogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni, de dag van St.Jan (Johannes de Doper). Daarna krijgt de aspergeplant rust om nieuwe krachten op te doen voor het volgende seizoen.
De asperge bevat eiwitten, koolhydraten, calcium, ijzer, natrium en vitamine C. Per 100 gram asperges levert de groente slechts 21 kcal. Het in asperges aanwezige aminozuur Aspargine stimuleert de nierfunctie. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton. (Eerdere recepten vind je in het archief , het pannetje, hiernaast).

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk