Gedetineerden in PI Nieuwegein krijgen telefoon en sleutel van eigen cel

Gevangenen in de Penitentiaire Inrichting (PI) in Nieuwegein mogen binnenkort bellen in hun eigen cel. Ook kunnen ze van buitenaf hun cel op slot doen. Dat is de uitkomst van een proef van minister Dekker om de veiligheid van gevangenen te verbeteren en de werkdruk van personeel te verminderen.

De maatregelen volgen na een onderzoek in de PI van Nieuwersluis en een studie van de universiteiten in Tilburg en Leiden. Onderzocht is hoe meer vrijheden voor gedetineerden het veiligheidsgevoel van gevangenen en personeel kunnen vergroten. De gevangenis in Nieuwegein wordt momenteel stapsgewijs verbouwd.

TELEFOON
De minister gaat kijken hoe zo snel mogelijk beveiligde telefoons in de cellen kunnen komen. Bellen kan al vanuit een PI via een toestel in een gezamenlijke ruimte. Tegen betaling mogen gevangenen wettelijk gezien minimaal tien minuten een gesprek voeren.

Doordat de gemeenschappelijke telefoon beperkt beschikbaar is, zouden er regelmatig vechtpartijen ontstaan. Wanneer bellen in de eigen cel gebeurt voorkomt dat conflicten, schrijft minister Dekker in een brief aan de Tweede Kamer.

In Nieuwegein moet de telefoon dit jaar nog worden geïnstalleerd. In andere penitentiaire inrichtingen gebeurt dat de komende jaren bij nieuwe verbouwingsplannen.

EIGEN CEL AFSLUITEN
De zelf afsluitbare cel wordt per direct in gebruik genomen. Het gebruik van de sleutel kan alleen wanneer het gevangenispersoneel de celdeur van de gevangene al heeft ontgrendeld. Daarna kan een gedetineerde de celdeur zelf op slot draaien zodat zijn of haar spullen zijn afgeschermd.

Volgens het onderzoek voorkomt dit diefstal en daardoor ook ruzies in de gevangenis. De minister benadrukt dat bewakers wel op ieder moment de deur kunnen openen indien nodig.

UITZONDERINGEN
Bijzondere afdelingen, zoals de extra beveiligde inrichting, de terroristenafdeling en de penitentiair psychiatrische centra worden uitgesloten van deze maatregelen. Een ander experiment met ‘vrij luchten’ heeft vooralsnog geen effect op de veiligheid en werkdrukvermindering in de gevangenis.

Met dank aan onze samenwerkingspartner: RTV Utrecht

6 thoughts on “Gedetineerden in PI Nieuwegein krijgen telefoon en sleutel van eigen cel

 1. John

  Ze zitten toch niet in hotel vande valk?

 2. Jan

  Ik dacht dat je in de gevangenis beland als straf. Maar hier in Nederland krijg je (nog) geen Bentley met privé chauffeur. Persoonlijk zou ik niet weten waarom je ze ook niet een gouden wc pot zou geven zodat ze zich op adelijke wijze van hun ganzenlever en kaviaar dieet kunnen ontdoen. En je dan maar afvragen waarom er zoveel oost Europeanen deze kant op komen om zich te misdragen.

 3. John

  Krijgen Ze ook nog een keuzesmenu?
  Dat is toch altijd met een all in verblijf?
  Hoe gek is men in nederland?

 4. Charles

  Als dit soort aanpassingen de veiligheid van personeel vergroot en problemen voorkomt, waarom niet? Een gevangenis is echt geen pretje zoals sommigen ook hier weer beweren. Ze zitten opgesloten en hebben zeer beperkte vrijheden, ze hebben straf en zitten die ook uit. Maar in Nederland wordt er wel gewerkt naar terugkeer naar de maatschappij. En zoals ook in het artikel staat, deze aanpassingen gaan niet op voor alle gevangene. Niet iedereen zit opgesloten voor dezelfde ernstige vergrijpen!

  Daarbij, we wonen niet in een idioot land waar gevangenen onder mensonterende omstandigheden vast zitten. Gelukkig niet!

  Lees het artikel nog eens door, kijk eens een (korte) docu over het leven in een gevangenis, informeer jezelf(!), voordat je onderbuikgevoelens op een forum gooit.

  1. Jan

   Waarom noemt de rechter maar ook de maatschappij het naar de gevangenis gaan dan straf? Voor zover mij bekend is het krijgen van een straf ook niet bedoeld als een pretje. Het gaat dus niet om onderbuik gevoelens maar als je hoort dat mensen bewust criminaliteit begaan omdat ze dan onderdak en eten hebben maar ook de Marokkaanse maffia in de pers aangeeft dat gevangenis straf in Nederland niets voor stelt mag je je ook eens op je achterhoofd krabben of dat dit de bedoeling is.

 5. John

  Zet al die criminelen in het verzorgingshuis ,en de bewoners in de gevangenis .
  Kunnen ze tenminste elke dag onder de douche,biljarten ,klaverjassen etc etc.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren