Frisse maaltijdsalade met tapas-aardappeltjes

Dat je met zo weinig ingrediënten zo’n lekkere salade kunt maken. De combinatie prei met appel is al een hele goede. De combinatie koude salade met warme tapasaardappeltjes, ofwel de “Patatas bravas”, is ook een hele fijne. De warmte van de aardappeltjes haalt de smaken van de salade op. En ben je net zo dol op de Patatas bravas als dat ze bij mij thuis zijn, schil dan gewoon wat extra aardappels en verdubbel de Salsa brava.

Voor 3 tot 4 personen:
4 à 5 vastkokende aardappelen
1 theelepel zout
(olijf)olie
3 eieren (Biologisch of vrije uitloop)
1 krop icebergsla
1 klein prei
2 grote augurken
1 appel (bv. Elstar)

Saus:
Yofresh (magere fritessaus van Calvé)
magere yoghurt
zonnebloemolie
citroensap
tomatenketchup
zout en peper
sambal
paprikapoeder

Extra: grote slaschaal; koekenpan.

Schil de aardappelen en snij ze in blokjes van ca.2 cm.
Kook de blokjes 4 tot 5 minuten in een flinke bodem kokend water met zout.
Giet ze af, laat ze uitdampen tot ze droog zijn en laat ze tot gebruik staan.
Kook de eieren bijna hard, laat ze schrikken en afkoelen.

Maak eerst de saus voor de sla door 1 deel Yofresh, 1 deel magere yoghurt, 2 eetlepels zonnebloemolie, een scheutje citroensap en peper en zout door elkaar te kloppen.
Maak dan de “hete”saus voor de aardappelblokjes door 1 deel Yofresh, 1 deel magere yoghurt, 1 deel tomatenketchup, zout en peper, een flinke mespunt sambal en ½ theelepel paprikapoeder door elkaar te kloppen.
Proef even of de saus “heet” genoeg is voor je.

Was en droog de icebergsla, scheur de bladeren in stukken en doe ze in een grote slaschaal
Snij de prei in ringen, was ze, laat ze goed uitlekken.
Snij de augurken in blokjes.
Was de appel, snij klokhuis, steeltje en onderkantje weg en snij de ongeschilde appel in blokjes.
Schep prei, appel en augurk door de sla.
Giet de saus over de sla.
Pel de eieren, snij ze in grove stukken en leg de stukken ei op de sla.

Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak de aardappelblokjes rondom goudbruin en gaar.
Serveer ze bij de salade met een schep “hete” saus erover.
Ook lekker erbij is wat warm, knapperig brood.

Hoofdgerecht (vegetarisch)
Tijd ca. 30 minuten
Bron: eigen recept

Tip
Je kunt de Patatas bravas ook in de frituurpan bakken.
Saus over van de Patatas bravas? Bewaar het in een afgesloten koelkastdoosje. De saus is een perfect dipsausje voor rauwkost of zoutjes en kan ook, eventueel aangelengd met wat magere slasaus, als saladedressing dienst doen.

Weetje
De Patatas bravas, ook wel Patatas á la brava of Papas bravas genoemd, is een populair aperitiefhapje (tapas) in Spaanse cafés. Het wordt geserveerd met het pikante tomatensausje, de Salsa brava, en genuttigd met een glas wijn of bier. De saus kan van samenstelling variëren, dat hangt af van welke persoonlijke touch de kok er aan geeft. De basis is in ieder geval altijd een tomatensaus met rode peper. De naam Bravas heeft alles te maken met de scherpe smaak van de saus.

Vragen, opmerkingen of suggesties?Of hebt u ook een leuk recept voor deze rubriek?Mail naar olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk