Foutieve datum op brief aan clienten over datalek Geynwijs

Toen eind oktober Geynwijs haar cliënten en de Gemeenteraad van Nieuwegein per brief informeerde over een mogelijk datalek zijn er door Geynwijs brieven aan cliënten verstuurd, gedateerd op 2011. De Socialistische Partij (SP) in Nieuwegein heeft tijdens de commissievergadering Algemene Bestuurlijke Zaken (ABZ) haar zorgen geuit over deze slordige communicatie naar de cliënten.

Het datalek was ontstaan door een inbraak bij een Geynwijs medewerker, waarbij een laptop met cliëntgegevens werd ontvreemd. De persoonsgegevens zouden mogelijk gebruikt kunnen worden voor identiteitsfraude.

‘Bij misbruik van persoonsgegevens moet het slachtoffer aantonen dat er sprake is van identiteitsfraude. De fout gedateerde brief kan dan niet als bewijs worden gebruikt’ zo laat de SP weten.

Burgermeester Frans Backhuijs heeft de SP in Nieuwegein toegezegd dat als Geynwijs cliënten dat willen, zij een nieuwe brief met correcte datum kunnen aanvragen. Ook zal op de website van Geynwijs een stuk komen te staan over deze kwestie en het aanvragen van een nieuwe brief. De SP in Nieuwegein is blij met deze toezegging, maar zal de afwikkeling van het datalek bij Geynwijs in de gaten houden.

One thought on “Foutieve datum op brief aan clienten over datalek Geynwijs

 1. Henk

  Organisaties zijn zich helemaal niet bewust van de grote problemen die iemand kan krijgen doordat er gegevens van mensen gejat/gehackt worden. Hele levens kunnen ontwricht worden. Niet alleen financieel ongemak (problemen met bank/hypotheek/deurwaarders etc.), maar ook onterechte aanhoudingen en niet geloofd worden door vrienden en familie in andere gevallen.
  Er zouden flinke financiële straffen moeten staan op het zoek raken of gestolen worden van gegevens die niet gecodeerd zijn volgens de nieuwste methoden.
  Daarnaast nog grotere straffen als er ook daadwerkelijk misbruik gemaakt wordt van gestolen of zoekgeraakte gegevens.
  Onwetendheid en onachtzaamheid moet geen smoes zijn; voor geen enkele organisatie.
  Daarna ook nog eens zo slordig communiceren moet grote gevolgen krijgen voor de betrokken medewerkers en gecorrigeerd worden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk