‘Foto van de week’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als het ware een verlengstuk van zijn ogen.

Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd.

Arend Bloemink: ‘Hoog Zandveld. Woonwijk en winkelcentrum. Aanvankelijk met een heerlijk plantsoen. Het Lotusplantsoen. Lekker groen gras waarop het fijn spelen was. ’s Zomers streek daar ooit een mini-circus neer. Aan de rand van het plantsoen bevond zich een aantal scholen.’

‘Maar dat moest veranderen. Het winkelcentrum was te klein. Het verouderde. Het moest dus groter en meer logisch worden ingedeeld. De scholen kwamen deels leeg te staan. Hetgeen te verwachten was, in een jonge wijk wonen nu eenmaal meer jonge gezinnen. Vlakbij de wijk stond een kerk. Die moest wijken voor verregaande bebouwingsplannen in de wijk Lekboulevard. Zodoende werden er plannen gemaakt om het Lotusplantsoen te veranderen, anders in te richten. Máár, zo lieten wethouders en andere verantwoordelijken de Nieuwegeiners weten, máár binnen de nieuwe plannen blijft er evenveel plantsoen over als ooit.’

‘Nu ging ik daar toch weer eens kijken. Daar waar ooit het mini-circus de voetballende jeugd tijdelijk van het gras verdreef, staat nu de kerk. Daar waar ooit kinderen op het grasveld speelden staat nu een brede school. Mooie gebouwen hoor. Daar niet van. Oké, maar die verouderde school is toch verdwenen? Is daar dan geen plantsoen voor in de plaats gekomen? Nou, nee, daar is een parkeerterrein gerealiseerd. Oh, en verder dan? Nou, heel eenvoudig, verder is van het Lotusplantsoen een klein groenstrookje overgebleven, zeg maar een stukje restgroen. Maar het allergrootste deel van het Lotusplantsoen is nu een Zandveld geworden. Weliswaar geen Hóóg Zandveld, maar toch…’ (Klik op het fotocameraatje voor de foto van de week)

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk