Fietsklimaat in Nieuwegein verslechterd: ‘omleidingen zijn ruk’ 

Het fietsklimaat in Nieuwegein is in twee jaar gedaald: de autostad bevindt zich in de laagste regionen van de ranglijst van gemeenten in Nederland. Dat blijkt uit de resultaten van de verkiezingen voor fietsgemeente 2024 van de Fietsersbond.

Bij de vraag ‘Zijn er weinig hindernissen op de fietsroute? Behoort Nieuwegein zelfs tot de 13 slechtste gemeenten van Nederland. Fietsersbond Nieuwegein heeft de resultaten van Nieuwegein aan wethouder Ellie Eggengoor van Mobiliteit gestuurd.

Scores uit enquête gedaald
De scores zijn gebaseerd op een enquête onder fietsers en op een objectieve vergelijking van gegevens, zoals het aantal kilometers fietspad. Op alle punten uit de enquête is de score van Nieuwegein gedaald ten opzichte van 2022. Bijvoorbeeld:

  • Hoe is het om in Nieuwegein te fietsen als kwetsbare fietser (8- of 80-jarige)? (van 3,3 naar 2,9)
  • Hoe is het onderhoud van fietsroutes, zoals het verwijderen van blad en kuilen? (van 3,4 naar 3,0)
  • Is het fietsnetwerk logisch ingericht? Kan je je route makkelijk vinden? (van 3,8 naar 3,3)

Fietsersbond Nieuwegein niet verbaasd over de slechte score
De afdeling Nieuwegein van de Fietsersbond is niet verbaasd over de slechte score. “We zagen dit al lang aankomen”, zegt voorzitter Clarion Wegerif. “Door alle bouwprojecten in Nieuwegein hebben fietsers te maken met veel omleidingen, die vaak onduidelijk aangegeven, lang en hobbelig zijn. En verbeteringen in het fietsnetwerk, die in de planning 2022/2023 van het Mobiliteitsprogramma staan, laten op zich wachten. Zo wordt de situatie op straat voor fietsers steeds slechter.“

Maar liefst de helft van de fietsers die de enquête voor Nieuwegein invulde, heeft de moeite genomen om nadere uitleg te geven. De lange lijst biedt een goed overzicht van bekende knelpunten, zoals de kruising Herenstraat/Noordstedeweg, de kruising bij de Blauwe Brug, de Batauweg en de tweerichtingenfietspaden in de stad. Maar het zijn vooral de vele omleidingen voor fietsers die de tongen losmaken. Eén van hen windt er geen doekjes om: “Die zijn ruk!”

Nieuwegein heeft veel potentie
Het is niet alleen kommer en kwel. Want enkele fietsers melden ook dat Nieuwegein alles in zich heeft om een prima fietsstad te worden. Dat heeft onder meer te maken met stedelijke dichtheid: alle bestemmingen zijn dicht bij elkaar. Op dit onderdeel haalt Nieuwegein de hoogste score van 5 punten. Maar er moet nog heel wat gebeuren voor Nieuwegein de prijs voor beste fietsgemeente in de wacht sleept.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk