Feestelijk onthaal koningspaar in Vreeswijk

Een grote schare belangstellenden heeft het koningspaar tijdens het bezoek aan Nieuwegein enthousiast onthaald. Het koningspaar had veel oog voor de mensen in het publiek en toonde interesse voor het schouwspel op de Oude Sluis in Vreeswijk. Het deel van Nieuwegein waar het koningspaar op bezoek was, Vreeswijk, is pittoresk en klein. Desondanks was er ruimschoots gelegenheid het koningspaar te zien en te begroeten. Het zeemanskoor, de historische schepen en de zon maakte het tot een bijzonder sfeervol geheel.

Bij aankomst uit Vianen werd het koninklijk paar begroet door burgemeester Frans Backhuijs en een grote groep ouderen die zich op de kade had verzameld. Het paar reed vervolgens direct door naar de Dorpsstraat. Daar werd het paar begroet door een enthousiast publiek en door de luide toon van de scheepshoorn op de historische schepen in de Oude Sluis. Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima liepen van de Dorpsstraat over de Hoge Brug, langs de kade van de Oude Sluis. Daar begroetten de leerlingen van de Willem Alexanderschool de Koning en de Koningin en werden zij toegezongen door het schipperskoor ‘De Brulboei’. Het koningspaar was tot slot getuige van een schouwspel waarin de geschiedenis van Vreeswijk werd verbeeld. Het zandschip ‘Door gunst verkregen’ loste zand in een zandauto uit de jaren 50.

Tijdens een korte stop op het Kippebruggetje werd het publiek dolenthousiast toen de Koning en de Koningin de tijd namen het publiek toe te zwaaien. Rond 15.00 uur vertrok het paar onder luid scheepshoorngeschal en applaus, tot zichtbaar verdriet van het publiek naar IJsselstein. Schipperskoor ‘De Brulboei’ bleef nog een tijd doorgaan met zingen van scheepsliederen waardoor het nog lang gezellig bleef in Vreeswijk.

Burgemeester Frans Backhuijs kijkt terug op een geslaagde middag. “Ik ben uitermate blij met deze middag. Veel Nieuwegeiners hebben een blik kunnen werpen op het koningspaar. En dat was de opzet. Verder hebben wij iets kunnen laten zien van onze mooie historie. Ik wil tot slot iedereen bedanken -met name de vrijwilligers- die deze middag tot een succes heeft gemaakt”.

Het publiek maakte van het bezoek een feest. Het mooie weer hielp daarbij. En er was voldoende plek voor alle belangstellenden. Het programma in Nieuwegein kwam tot stand met medewerking van Stichting Museumwerf Vreeswijk, Oranjevereniging Vreeswijk, Schipperskoor ‘de Brulboei’ en winkeliersvereniging Vreeswijk.

De Digitale Stad Nieuwegein roept iedere Nieuwgeiner op hun mooiste foto in te sturen naar: redactie@pen.nl. Inmiddels zijn de eerste foto’s binnen. Klik op het fotocameraatje voor de foto’s en op het filmcameraatje voor de video van het bezoek.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk