Expertiseteam verbetert de zorg voor kinderen en jongeren met complexe problemen

De gemeente Nieuwegein zet per 1 april een expertiseteam in die meedenkt met hulpverleners van kinderen en gezinnen met complexe problemen. Dit vindt de gemeente van belang omdat op deze manier kinderen en hun ouders de eigen hulpverlener kunnen houden in plaats van te moeten overstappen naar andere zorginstellingen. Voor kinderen die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen, wordt de zorg meer op maat. De zorg verplaatst zich, niet het kind. Met dit uitgangspunt vernieuwen 16 Utrechtse gemeenten, waaronder Nieuwegein, samen met Yeph vanaf 1 april aanstaande de zeer specialistische jeugdhulp. Deze zorg is belangrijk voor een kleine groep kinderen en gezinnen met (zeer) complexe problemen. Yeph is een combinatie van de huidige aanbieders Youké, Pluryn en ’s Heeren Loo.

Belangrijke expertise
De specialistische zorg van Yeph is voor kinderen en jongeren met complexe problemen van wie de veiligheid en/of de ontwikkeling in gevaar is. Deze expertise wordt zoveel mogelijk ingezet in het (pleeg)gezin waar het kind woont. Als dit niet haalbaar is, heeft Yeph ook (behandel)plekken waar kinderen tijdelijk kunnen wonen. Indien nodig kan dit ook op een gesloten afdeling. In 2019 werd deze vorm van specialistische jeugdhulp aan zo’n 235 kinderen en jongeren uit de 16 gemeenten geboden.

Uithuisplaatsingen voorkomen
Met het inzetten van deze specialistische expertise op de plek waar het kind woont, wil de gemeente Nieuwegein voorkomen dat plaatsing in een kliniek of instelling nodig is. De zorg verplaatst, en niet het kind. Als er toch verblijf in een behandelvoorziening nodig is, wil de gemeente dat kinderen zich gesteund en veilig voelen. Dit om ervoor te zorgen dat zij zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen. Ouders, eerdere hulpverleners en anderen die voor de jongeren belangrijk zijn blijven maximaal betrokken.

Wilt u meer informatie?
Door deze zeer specialistische zorg samen te organiseren, zorgen de regio’s ervoor dat er deskundigheid en voorzieningen beschikbaar zijn én blijven voor kinderen en jongeren die deze zorg echt nodig hebben. Wilt u meer informatie over de specialistische zorg van Yeph? Vanaf 1 april vindt u de contactgegevens van het expertiseteam op de website van Yeph. Wilt u nu al meer informatie dan kunt u terecht bij de afdeling Geynwijs van de Gemeente Nieuwegein. Zij zijn op werkdagen bereikbaar op: 030 410 06 66.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren