Een energie neutrale stad met slimme verlichting

In Nieuwegein is op 25 september 2017 unaniem ingestemd met de routekaart naar een energie neutrale stad. Daarmee is Nieuwegein een van de eerste steden in Nederland die een flinke stap maakt in de investering voor een beter milieu. In 2040 moet de stad energie neutraal zijn. Daarbij wordt niet alleen gestreefd naar het gebruik van groene energie, maar wordt ook verwacht dat de gemeente en de inwoners minder energie gaan gebruiken. Slimme verlichting zal hier naar verwachting een grote rol in gaan spelen.

Slimme verlichting als energie besparing
Slimme verlichting is een type verlichting dat werkt via het internet. Deze bluetooth verlichting kan op afstand worden bediend met de smartphone, tablet of computer. Het gaat hierbij standaard om LED verlichting – er worden geen andere soorten slimme verlichting gemaakt. Met slimme verlichting kun je heel veel energie besparen. Zo kun je bijvoorbeeld online timers instellen, waardoor (buiten)verlichting alleen op bepaalde tijdstippen aan- of uitgaat. Naar verwachting kan men met slimme verlichting wel 60% van de verlichtingsenergie besparen door de hoge efficiëntie. Niet alleen inwoners van Nieuwegein, maar ook de gemeente zelf zal hier veel baat bij hebben in het streven naar een energie neutrale stad.

Twee soorten slimme verlichting
Er zijn twee grote merken van slimme verlichting: Philips Hue en Eglo Connect. Beide systemen zijn nog volop in ontwikkeling en worden voortdurend uitgebreid met nieuwe mogelijkheden. Het Philips Hue systeem baseert zijn werking op het gebruik van een ‘bridge’, die de connectie maakt met internet. Bij Eglo Connect is er geen bijzondere hardware nodig; alleen de lampen zijn al voldoende. Elke lamp maakt zelf verbinding met het internet. Bij beide soorten verlichting werkt de bediening via een app, hoewel je de lampen natuurlijk ook nog handmatig aan of uit kunt zetten. In de app zitten allerlei mogelijkheden. Zo kun je het licht van kleur veranderen, feller of minder fel laten schijnen en gebruik maken van een handige timer. De verlichting is helaas meestal niet verkrijgbaar in de gewone winkel, maar alles wat hiermee te maken heeft is te vinden bij lampenspecialist Lampenonline.com.

De praktische voordelen van slimme verlichting
Slimme verlichting heeft een aantal voordelen. Een van de belangrijkste voordelen is natuurlijk de eenvoudige bediening van de lampen. Je kunt vanaf elke willekeurige locatie je verlichting aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld op je werk kijken of het licht thuis nog aan staat. Ook kun je vanaf de bank het licht dimmen als je een wat romantischere sfeer wilt. Een ander voordeel is dat de verlichting heel veilig is voor ouderen. De verlichting kan dag en nacht branden zonder warm te worden, dus levert dit geen brandgevaar op. Dankzij de handige timer kunnen de lampen ook automatisch als het donker wordt aan gaan, om zo extra veiligheid te bieden tegen inbrekers. Zoals gezegd bespaart slimme verlichting ook heel veel energie. De LED lampen zijn bijzonder energiezuinig en doordat je de verlichting helemaal op maat kunt regelen wordt er geen energie verspild.

Slimme verlichting kan een behoorlijke energiebesparing opleveren. Dat is natuurlijk fijn voor je eigen portemonnee, maar ook goed voor het milieu! In een stad die dolgraag energie neutraal wil worden, zal slimme verlichting dan ook een grote rol gaan spelen. De verlichting is namelijk ook geschikt voor bedrijven, winkels en openbare gebouwen. De grote energie efficiëntie maakt de kans groot dat deze verlichting steeds meer zichtbaar zal worden in Nieuwegein, op weg naar een compleet energie neutrale stad.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren