Eneco boos over plannen om warmtenet in publieke handen te geven

‘Warmtenetten moeten niet langer in handen zijn van energieleveranciers maar van overheden.’ Dat staat in een plan dat minister voor Energie Rob Jetten vrijdag 21 oktober wil bespreken in de Ministerraad. Energiebedrijven zijn boos en dreigen niet langer te investeren in de warmtesystemen. Nu hebben ze nog een monopole positie, ook in Nieuwegein. De helft van de woningen in Nieuwegein is aangesloten op de stadsverwarming van Eneco. Zij kunnen geen kant op en zijn afhankelijk van de grillen van Eneco.

In Nieuwegein heeft Eneco de ‘warmtetouwtjes’ in handen
Enkele duizenden huishoudens in Nieuwegein zijn aangesloten op de stadsverwarming. Het bedrijf krijgt restwarmte van bijvoorbeeld de industrie of uit aardwarmte of wekt de warmte op middels aardgas. Het kabinet wil dat tegen 2030 meer dan een miljoen huishoudens op het warmtenet zijn aangesloten. Daarmee moeten de netten een belangrijke bijdrage leveren aan het gasvrij maken van Nederland.

Nu nog zijn de warmtesystemen veelal in handen van energieleveranciers, maar Jetten wil dat ze in handen komen van gemeenten of andere overheidsinstanties. Zijn idee is dat er lokale energiebedrijven worden opgericht waar de overheid voor verantwoordelijk is, maar commerciële bedrijven ook in deelnemen. Dit moet ervoor zorgen dat de overheid meer invloed krijgt op de energievoorziening. Bedrijven mogen dan nog wel deels eigenaar zijn, maar alleen voor minder dan 50 procent.

Heiko Prak, inwoner van Nieuwegein: ‘Volkomen terecht. Helemaal er klaar mee dat ik met handen en voeten gebonden ben aan een commerciële monopolist. De reactie van Eneco bewijst de juistheid van wat het kabinet wil.’

Eneco is niet gelukkig met de plannen. Volgens het energiebedrijf zorgt het voor meer onzekerheid als het een beslissing moeten nemen over een investering. Het bedrijf heeft het gevoel dat het met deze maatregel buitengesloten wordt. Het bedrijf zegt per gebied te onderzoeken of het zijn warmtenetprojecten doorzet, althans zo dreigen zij. Maar ook energiebedrijf Vattenfall schort de aanleg van nieuwe warmtenetten voorlopig op vanwege nieuwe regeringsplannen om publieke instanties zeggenschap te geven over de warmtenetten.

Energieneutraal
In 2050 moet heel Nederland energieneutraal zijn. Dat betekent dat we evenveel duurzame energie opwekken als we gebruiken. De gemeente Nieuwegein wil in 2040 energieneutraal zijn.

One thought on “Eneco boos over plannen om warmtenet in publieke handen te geven

  1. Ton

    Al jaren slachtoffer van Eneco en dan zijn ze nog boos ook..! Nou ik heb het helemaal gehad met Eneco die de stadsverwarming helemaal uitbuit waar ze ook maar kunnen. Die energie gaat gewoon twee keer langs de kassa..! Om over dat schandalige hoge vastrecht nog maar te zwijgen. Het lijken wel gouden pijpen die in de grond liggen. Van mij mag het weer PUEM worden,, Van ons allemaal, Voor ons allemaal.!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk