Eindelijk zachter water voor Nieuwegein

We hebben er lang op moeten wachten, maar Nieuwegein krijgt zacht water. Waterbedrijf Vitens trekt zo’n vijftig miljoen euro uit om het drinkwater zachter te maken. Dat houdt in dat Vitens meer kalk uit het water haalt. Dat gebeurt onder meer bij de zuivering in Nieuwegein.

Hardheid wordt gemeten in graden Duitse Hardheid (°DH). Door het drinkwater te ontharden brengt Vitens de hardheid terug van 14 °DH naar een waarde tussen de 5,6 en 7,8 °DH. Zachter mag niet van de overheid.

Het voordeel van zacht water is volgens Vitens is dat wasmachines en waterkokers langer meegaan en dat er minder energie nodig is om het water te verwarmen. Ook schuimt zeep beter bij zacht water en daardoor is minder shampoo nodig.

De waterzuivering in Nieuwegein wordt in 2016 in gebruik genomen. Nieuwegeiners die nu nog een waterontharder gebruiken, hoeven dat na 2016 waarschijnlijk niet meer te doen.

Vitens levert drinkwater aan 5.500.000 mensen in Nederland, onder meer in de provincie Utrecht. De aandelen van Vitens zijn voor 100 procent in handen van lokale en regionale overheden. De waterprijs per liter is 0,0013 cent.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Adverteren