Eindelijk duidelijkheid voor scouts in Nieuwegein?

Het clubhuis van Scouting Vreeswijk wordt binnenkort verbouwd, het gebouw van Scouting Jan van Hoof mag blijven zoals het is. Met die boodschap heeft de Nieuwegeinse wethouder Jan Kuiper de verenigingen de duidelijkheid gegeven waar ze naar eigen zeggen veel te lang op hebben moeten wachten. De wethouder heeft toegezegd tijdens de Digitale Avond van de Raad van donderdag 25 maart jl. dat begonnen zal worden in het derde kwartaal van dit jaar met de verbouwingen en dat alles zal zijn afgerond in het eerste kwartaal van volgend jaar.

De scoutingclubs waren lang onzeker over de toekomst van de verouderde gebouwen die ze huren van de gemeente. Het college zou volgens de organisaties niet goed hebben gecommuniceerd over de panden. D66 en de ChristenUnie vroegen CDA-wethouder Kuiper in de gemeenteraad om duidelijk uit te leggen wat hij voor de scouts in petto heeft. Uit beelden bleek dat de wethouder niet goed kennis had van het dossier en steeds moest terugvallen op zijn ambtenaren.

Onveilig
Het pand van scouting Vreeswijk wordt snel aangepakt, beloofde Kuiper. Eerst wordt opnieuw onderzoek gedaan naar de staat van het gebouw, maar over een jaar is het opgeknapt. Woensdag komt iemand van de gemeente voor een nieuwe inspectie. Voorzitter Peter Dreijer is blij met die belofte. Hij vindt dat het clubhuis inmiddels onveilig is. Haast is dus geboden.

Het terrein van vereniging Jan van Hoof op Fort Jutphaas is onderdeel van de Hollandse Waterlinie en komt in aanmerking om op de werelderfgoedlijst van UNESCO te komen. Even leek het er nog op dat juist het scoutinggebouw die benoeming in de weg stond, omdat het vanwege de ‘weinig representatieve uitstraling’ niet in de omgeving zou passen. Volgens de wethouder wil UNESCO juist graag dat het pand blijft staan.

Verrassing
Voor voorzitter Edwin van Straten van de scouting Jan van Hoof was dat overigens een verrassing. “We horen nu voor het eerst dat ons gebouw toch in de omgeving past. We betwijfelen of dit klopt, want een eindje verder op het terrein loopt een vergunningstraject om het wachthuis te verbouwen. Is dat dan niet in strijd met wat UNESCO wil?” Van Straten is in ieder geval zeer tevreden als het clubhuis behouden blijft, al vraagt hij zich wel af wat er nu nog over is van het argument van het college om er een nieuw, multifunctioneel gebouw neer te zetten.

Van Straten: “De onzekerheid is niet goed voor onze vrijwilligers. Als we mogen blijven zitten, laten we dit dan vastzetten voor de komende tien, twintig jaar”, zei hij in de digitale Avond van de Raad tegen wethouder Kuiper. De wethouder belooft snel in gesprek te gaan over de toekomst van Jan van Hoof.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren