Einde Tweede Wereldoorlog in Azië herdacht in Nieuwegein

Op dinsdag 15 augustus aanstaande wordt in Nederland het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië herdacht. Op 15 augustus capituleerde het Japanse leger en daarmee waren alle gevechtshandelingen definitief voorbij. Op deze datum kwam er een algeheel einde aan de Tweede Wereldoorlog.

Voor onze talrijke Indisch- Nederlandse en Molukse landgenoten vond er pas in 1988 de eerste Nationale Indië-Herdenking plaats bij het Indisch Monument in Den Haag. Nu ontstaan er in steeds meer dorpen en steden Indië-Herdenkingen. In Nieuwegein wordt voor de vierde keer de Indië-Herdenking rond de Dorpskerk en het oorlogsmonument gehouden.

Het comité 4 en 5 mei Nieuwegein organiseert, in samenwerking met stichting Pelita, deze herdenkingsbijeenkomst in de Dorpskerk van Jutphaas. Sylvia Hiert, regiocoördinator Midden-Nederland van de stichting Pelita, zal daar bloemen leggen en kort iets vertellen over Stichtig Pelita.

Vanaf 17.15 uur begint de herdenking, het programma start om 17.30 uur. Na afloop worden kransen gelegd bij het Oorlogsmonument aan de Nedereindseweg en kan iedereen die dat wil, bloemen leggen. Als de plechtigheid rond 18.00 uur is afgelopen, is er in ‘t Geinlicht of de kerktuin tijd om na te praten. Iedereen is welkom.

Wat herdenken we op 15 augustus?
Het voormalige Nederlands-Indië werd van 1942 tot 1945 bezet door Japan, bondgenoot van Duitsland in Zuid Oost Azië. Op 15 augustus 1945, kort na de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki, capituleerde Japan. Daarmee kwam officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden.

Miljoenen onderdanen van het Koninkrijk hebben zwaar geleden als gevolg van honger, dwangarbeid, geweld, vernedering en terreur. Op erevelden in Indonesië en daarbuiten liggen 25.000 Nederlandse doden. Een veelvoud daarvan heeft geen speciale begraafplaats gekregen. Bovendien werkte de oorlog door bij miljoenen die de verschrikkingen wisten te overleven.

Jaarlijks staan we op 15 augustus stil bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog en het leed dat een groot en divers deel van onze samenleving diep getroffen heeft en nog altijd doorwerkt tot op de dag van vandaag. Het is een erkenning van hun plaats in de nationale geschiedenis van Nederland en het benadrukt de verbondenheid van ons allen met dit gedeeld verleden. De Melati, de Indische jasmijn, wordt dan gedragen als nationaal symbool van respect, betrokkenheid en medeleven.

Wie herdenken we?
Op 15 augustus herdenken we jaarlijks bij het Indisch Monument in Den Haag álle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Honderdduizend kinderen en volwassen burgers werden geïnterneerd in concentratiekampen, honderdduizenden werden buiten de kampen aan hun lot overgelaten. Tienduizenden zogenoemde ‘troostmeisjes’ werden uitgebuit, honderdduizenden verrichten onmenselijke dwangarbeid, onder hen vele krijgsgevangenen en Indonesische Romusha’s. De oorlog trof alle bevolkingsgroepen van de koloniale samenleving, onder meer Indonesiërs, Molukkers, Indo-Europeanen, Europeanen, Papoea’s, de Joods-Indische en Chinees-Indonesische gemeenschap. Wij herdenken op 15 augustus alle slachtoffers van het Japanse oorlogsgeweld.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk